IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София: Държавата вече контролира 50,31% от Централен депозитар*

БФБ-София е придобила нови 3,61% от депозитара, с което делът й се увеличава до 6,61%, а държавата е основен собственик в БФБ

10:37 | 07.09.11 г. 5
БФБ-София: Държавата вече контролира 50,31% от Централен депозитар*

Държавата вече контролира 50,31% от Централен депозитар АД, отговориха от БФБ-София на въпрос на Investor.bg.

БФБ-София е придобила 3,61% от капитала на Централен депозитар АД и вече притежава 6,61%, съобщи пазарният оператор.

С притежаваните от Министерството на финансите 21,9%, с притежаваните от БНБ 20% и с притежаваните от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол 1,8%, делът на държавата в ЦД достига 50,31%.

На въпрос на Investor.bg, дали БФБ-София планира нови покупки на акции от Централен депозитар АД, от пазарния оператор отговориха, че "До този момент основната цел е изпълнена. Дали ще се купят още акции е предмет на решение на Съвета на директорите на БФБ, съобразено със стратегията на БФБ и Концепцията за интегриране на БФБ и ЦД в европейските и световни финансови пазари."

Министерството на финансите контролира 50,05% от БФБ-София, а има и споразумение за придобиване на притежаваните от БНБ 20% в Централен депозитар, с което прекият му дял в ЦД би бил 41,9%.

БФБ-София и Централен депозитар са в процедура по приватизация в пакет, като надеждите са това да стане до края на тази година.

На 31 май тази година от БФБ-София отговориха за Investor.bg, че не са осъществявали покупки на акции от Централен депозитар АД над притежаваните 3%.

Ето че това вече е факт, като в него има и финансова логика и тя е, че БФБ-София има около 7 млн. лв. кеш, с част от който може да прави покупки.

Акциите на БФБ-София АД се търгуват на самата борса от началото на годината, като търговията стартира от ниво около 2,50-2,60 лв. за акция, а последната сделка е при цена от 2,77 лв. за акция, което формира пазарна капитализация от 18 млн. лв.

Актуализирано в 10:37 ч. с отговора от БФБ-София.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Ето и новина (нашите момчета при всяка власт ги награждават):Бисер Петков е фаворитът на ГЕРБ за председател на Националния осигурителен институт (НОИ). Номинацията му вече е внесена в Народното събрание и ще бъде обсъдена още на утрешното заседание, съобщиха депутати от ГЕРБ.Бисер Петков беше заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН)от квотата на НДСВ, когато тя се оглавяваше от Апостол Апостолов. Той отговаряше за надзора над пенсионноосигурителните компании и освободи поста през 2009 г.По времето на Петков в България започна да действа т.нар. втори и трети стълб на осигуряването - частните пенсионни фондове, в които се правят вноските за втора и трета пенсия. Когато мандатът му изтече, кабинетът "Станишев" направи нови назначения. Преди този пост Петков оглавяваше Държавната агенция за осигурителен надзор, която се вля в КФН.http://***.teatri.bg/staging.php?id=421
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Съвсем естествено е те да бъдат базирани в Правец (бившата държавна силициева долина). Правец - Франкфурт на Балканите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Естествено е при това положение индексите на БФБ да са на 85% под върховите си стойности от края на 2007 година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Защо ли не си направим една 100% държавна фондова борса и един на 100% държавен Централен депозитар, за да разберем че от държавното по-хубаво няма и ако то милиционерско още по-добре ще е.И защо ще има борса като капацитети като Трайчо Трайков, ГДБОП и ДАНС могат да правят всякакви търгове и да приватизарат и национализират както им дойде на кеф и когото им дойде на кеф. Това частната борса, частният депозитар и вражески операции като къси продажби, фючърси и опции са си направо за Белене. Както за Белене е и частният едноличен интерес освен ако не е на някой виден партиец.Затова да живеят нашата силна държава и нашият вид капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Даже се знае и стратегическия инвеститор - БФБ Инвест ГмбХъ (като зад него стои банка от Замунда). Това е така, понеже всички читави са се отказали, понеже им е било поставено условие за поне 200% ръст на индексите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още