IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осезаеми разпродажби на БФБ, вероятно на чуждестранен институционален инвеститор

Родната борса не е изолиран остров и сега всички ще чакат икономическите данни и политическите решения за големите икономики, смята Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

15:42 | 11.08.11 г. 1
Осезаеми разпродажби на БФБ, вероятно на чуждестранен институционален инвеститор

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 2,8% по време на днешната сесия до ниво от 377,53 пункта. Ценово претегленият BG40 загуби 1,8% до 118,99 пункта, равнопретегленият BGTR30 е надолу с 2,9% до 310,06 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, спадна с 2,1% до ниво от 47,45 пункта.

„Очаквано беше на БФБ оборотите да паднат през летния сезон, но да наблюдаваме 20-30% корекция на развитите пазари при не толкова увеличен оборот дава поводи за размисъл“, заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

„Може да разсъждаваме, че големите институционални държатели възприемат корекцията като здравословна, т.е. че това е част от пътя на по-трайното излизане от “черния“ период 2008 - начало на 2009 г. и е добър контрапункт на другото разсъждение - за тотален колапс на всичко“, коментира той.

„Предполагам, че никой не си е мислил, че ще излезем от кризата с движение “раз-два” и всичко ще бъде забравено. Достатъчно е ретроспективно да погледнем колко време е отнело това на по-големите кризи в миналото. Няма панацея, но да мислим, че финансово-политическите инструменти са се изчерпали е малко наивно“, посочва анализаторът.

„Чисто в краткосрочен план всички - от “фаталните“ политици до най-дребните спекуланти - ще чакат макро данните на големите икономики и политическите решения, за да разберат направили ли са добра покупка в последните дни или са продали прекалено малко“, смята Иванов.

„В България предполагам и най-невярващите са се убедили, че не сме откъснат остров, колкото и да ни се иска, а днешните по-осезаеми разпродажби - вероятно на чуждестранен институционален инвеститор - са били достатъчно красноречиви“, завърши портфолио мениджърът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,511 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,392 млн. лв., а сделките с облигации бяха за 105 хил. лв.

С най-голям оборот са акциите на Адванс Терафонд АДСИЦ (-3,3%) - 506 хил. лв., Софарма (-2,9%) – 206 хил. лв. и Синергон холдинг (-17,9%) - 151 хил. лв. При други 13 дружества търговията беше между 10 и 72 хил. лв.

Търгуваха се общо 66 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 13/47, а при 6 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Енемона, привилегировани (+6,4%). С най-голям спад пък са книжата на Синергон холдинг (-17,9%), Булленд инвестмънтс АДСИЦ (-16,1%), Първа инвестиционна банка (-10,1%), М+С хидравлик (-6,2%) и Хидравлични елементи и системи (-6,1%).

При слаб оборот акциите на Южен индустриален парк поевтиняха с 30%, а тези на Пангеа загубиха 11%. На другия полюс са книжата на Ломско пиво, които поскъпнаха с 9,8%, а тези на Слънчев ден прибавиха 6,8 на сто.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
kefal
преди 12 години
Как да разбираме това"В България предполагам и най-невярващите са се убедили, че не сме откъснат остров, колкото и да ни се иска, а днешните по-осезаеми разпродажби - вероятно на чуждестранен институционален инвеститор - са били достатъчно красноречиви, завърши портфолио мениджърът."Става дума за: вероятно на чуждестранен институционален инвеститор, това потвърдена информация ли е или са свободни съчинения и манипулация на пазара?Не се заяждам, но има значение, защото ако не е така, и разродажбите са на някой тукашен фонд, тогава утре сигурно ще има още (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още