IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ компенсираха част от загубите от понеделник и вторник

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Доверие, Агрия, Фонд имоти, Първа инвестиционна банка и Еврохолд

15:11 | 10.08.11 г. 1
Индексите на БФБ компенсираха част от загубите от понеделник и вторник

"Днешната борсова сесия стартира с оптимизъм и повишения за индексите, повлияни от ръстовете на световните пазари. Вчерашното решение на Фед да остави ниски лихвите до 2013 г. с цел подпомагане на икономическия растеж на страната изстреля щатските индекси с над 4%, възстановявайки част от загубите от последните дни", коментира за Investor.bg Светослава Митишева*, брокер в Булброкърс.

"У нас SOFIX още в първите минути на търговията скочи с над 3%, като впоследствие затвори с по-умерен ръст от 2,5% до 388,20 пункта. Широкият BG4O и равнопретегленият BGTR30 добавиха съответно 2,4% и 2,5%. Единствено секторният BGREIT запази тенденцията да се движи малко по-различно от останалите измерители, отчитайки по-скромно повишение от 0,9%", допълни тя.

"Сред най-печелившите за деня бяха банковите книжа, тези на Еврохолд, Химимпорт и Доверие обединен холдинг с ръстове съответно от 6% до 10% по позиция. Много добре се представиха и книжата на М+С Хидравлик, Алкомет и Синергон, които бяха и едни от най-пострадалите от разпродажбите в последните дни", отбеляза брокерът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,298 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,187 млн. лв., а сделките с компенсаторни инструменти бяха за 109 хил. лв.

С най-голям оборот са акциите на Софарма (+1,5%) - 344 хил. лв., Еврохолд България (+6,4%) – 128 хил. лв. и Химимпорт (+2,3%) - 85 хил. лв. При още 16 дружества търговията надхвърли 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 65 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 49/14, а при 2 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Доверие обединен холдинг (+10%), Агрия груп холдинг (+9,6%), Фонд имоти АДСИЦ (+8,7%), Първа инвестиционна банка (+6,8%) и Еврохолд България (+6,4%). 

При нисък оборот акциите на Българска холдингова компания поевтиняха с 28%, а тези на Уеб медия груп загубиха 20%. На другия полюс са книжата на Мостстрой, които поскъпнаха с 24%, а тези на Свилоза прибавиха 8 на сто.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivo111
преди 12 години
OK. Взимате интервю от брокер. А насреща сбит преразказ. Например ще е интересно да прочетем кои бяха страни при сделките на Софарма. Дали ОББ спряха да продават. Кои са купувачи и продавачи , големи ли малки ли са , ПФ, ДФ , ИП и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още