IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни инвеститори може би закриваха портфейлите си в български книжа

Очаквам сериозният борсов спад да приключи скоро, като е възможно днешните нива да бъдат дори краткосрочни дъна по повечето позиции, коментира Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

14:59 | 09.08.11 г. 6
Чуждестранни инвеститори може би закриваха портфейлите си в български книжа

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 2,9% по време на днешната сесия до ниво от 378,89 пункта. Ценово претегленият BG40 загуби 3,3% до 117,91 пункта, равнопретегленият BGTR30 е надолу с 2,5% до 311,52 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 0,4% до ниво от 48,06 пункта.

„Днешната сесия започна със сериозни разпродажби, в пълен синхрон с червената вълна, заляла американските, азиатските и европейските пазари. Вероятно чуждестранни инвеститори, търсещи намаляване на рисковите си експозиции, закриваха портфейлите си в български книжа, тъй като разпродажбите бяха съсредоточени основно в позициите, в които сме свикнали те да инвестират – т.нар. „сини чипове”, коментира за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„В такава обстановка си задаваме въпроса: "Какво следва оттук нататък за родния пазар?” Очевидно през следващите седмици чуждестранните инвеститори ще го избягват поради стремежа им да ограничат рисковите си експозиции. Местните спекуланти усещат сериозна липса на средства. Институционалните инвеститори избягват да увеличават експозициите си на местния пазар, но в дни като днешния им се налага да променят отношението си и да се намесят, за да ограничат свободното падане на пазара“, каза Димитров.

„В края на днешната сесията станахме свидетели на покупки по повечето разпродадени позиции, с които дневните понижения бяха значително ограничени. Очаквам сериозният спад да приключи скоро, като е възможно дори днешните нива да бъдат краткосрочни дъна по повечето позиции. През следващите няколко седмици очаквам консолидация на цените на акциите около и над тях. Силните разпродажби от последните дни направиха оценките на някои дружества доста атрактивни“, допълни анализаторът.

„По-дългосрочна оценка ще можем да направим, едва когато стане ясно доколко забавянето на развитите икономики, което на практика предизвика сътресенията на международните пазари, ще натежи на българските компании, респективно на техните резултати през третото и четвъртото тримесечие на годината. Надявам се то да бъде ограничено, което ще спомогне за намаляване на напрежението у инвеститорите и ръст в цените на акциите до края на годината“, завърши Димитров.

Днешните данни на НСИ показаха, че темпът на ръст в износа през юни се е забавил до 13% на годишна база.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,694 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,595 млн. лв., а сделките с компенсаторни инструменти са за 98 хил. лв.

С най-голям оборот са акциите на Софарма (-2,7%) - 281 хил. лв., Централна кооперативна банка (-5,4%) – 181 хил. лв., Еврохолд България (-6,9%) – 123 хил. лв. и Химимпорт (-6,2%) - 109 хил. лв. При други 23 дружества търговията беше между 11 и 80 хил. лв.

Търгуваха се общо 80 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 12/60, а при 8 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Холдинг пътища (+4%) и Билборд (+3,3%). С най-голям спад пък са книжата на Топливо (-17,5%), Фазерлес (-10,9%), Еврохолд България (-6,9%) и Първа инвестиционна банка (-6,4%).

При слаб оборот акциите на Мостстрой поевтиняха с 30%, а тези на ИД Злетен лев загубиха 19%. На другия полюс са книжата на Завод за шлифовъчни машини, които поскъпнаха с 20,2%, а тези на Метизи прибавиха 15 на сто.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 12 години
А на бас, че спада ще продължи:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 12 години
С извинение мнооо вяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Fiscalist
преди 12 години
Защо просто не забраним на чужденци достъп до фондовия пазар? Видно е че нищо свестно не правят, само усират пейзажа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
И аз така си мисля, чужденците, вложиха пари в началото на годината кешираха, за да си намалят загубите на другите борси. Тези, които отскочиха най-много януари, паднаха и най-много днес. Нашите едва ли продават толкова панически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ivo0101
преди 12 години
Тоя посредник не е ли този с измамната схема, който даваха по господари на ефира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
unseen
преди 12 години
Глупости . Според мен продаваха взаимни фондове и ритейл клиенти .Купувачите най вероятно са ПФ-та .Спорд мен от Инвестора е редно да попитат брокер на ПФБК ,Карол или Елана а не човек с 250 сделки за годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още