IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ

Дружеството реализира печалба от продажба на земеделски земи и сключи извънсъдебно споразумение с Елана пропърти мениджмънт АД

08:27 | 06.08.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Kнижата на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в седмичното издание на рубриката "Акция на седмицата", поради интересната сделка и отчет, които дружеството обяви.

АДСИЦ-а реши извънсъдебно спора си с Елана пропърти мениджмънт АД , като последното имаше иск за 10,45 млн. лв.

През седмицата стана ясно, че ЕЛАРГ ще купи ищеца Елана пропърти мениджмънт АД за 2,5 млн. лв. и това ще сложи точка на спора.

Самото Елана пропърти мениджмънт АД, което ще бъде преименувано на Пропърти Мениджмънт АД, не е в цветущо финансово състояние и има отрицателен собствен капитал от 674 хил. лв. и задължения към свързани лица за 826 хил. лв. към 31 декември 2011 г.

ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ отчете 4,3 млн. лв. печалба за първото полугодие на 2011 г. след продажбата на 22 748 дка земеделска земя, показа отчетът на дружеството, публикуван през седмицата.

След продажбите земеделските му земи намаляват с 8% през шестмесечието до 262 123 дка към края на периода. Приходите от аренда и наеми се увеличават с 2,7% на годишна база до 2,59 млн. лв. за първото полугодие на 2011 г.

Извънсъдебното решение на спора с Елана пропърти мениджмънт АД е станало след 30 юни 2011 г. и не е отразено в публикувания отчет. Съответно не е ясно как ще бъде осчетоводено в предстоящите отчети, но предвид отрицателния собствен капитал на придобивката е възможно инвестицията от 2,5 млн. лв. да бъде обезценена до нула.

Прави впечатление, че само през първото полугодие на 2011 г. ЕЛАРГ е платил 597 хил. лв. за адвокатски хонорари, спрямо едва 24 хил. лв. за съпоставимия период на миналата година.

Обявената през седмицата сделка е поредната интересна с АДСИЦ-а, след като в края на юни 2011 г. QVT продаде дела си от 49,5% в ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ. Купувач бе обслужващото дружество Агроменидж АД, като в последното дял от 33% придоби Индустриален холдинг България АД.

През седмицата нямаше сделки с акции на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ, а последната сделка е от 29 юли 2011 г. при цена от 72 ст. за акция, което отрежда на компанията 43 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ-облигации падежирани(4ECA)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още