IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Типична юлска сесия на БФБ с малко по-висока активност на продавачите

Борсовите играчи не харесаха отчета на Биовет, а при Неохим балансът постепенно се измести към предлагането, констатира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

16:16 | 27.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Типична юлска сесия на БФБ с малко по-висока активност на продавачите

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 0,7% в днешната сесия до ниво от 418,91 пункта. От началото на седмицата индексът е на минус 0,5%.

Ценово претегленият BG40 спадна с 0,7% до 129,24 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,2% до 343,67 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, отстъпи с 0,02% до 49,42 пункта.

„Днес видяхме типична за края на юли сесия - ниски обороти, малко по-висока активност на продавачите и движения, в повечето случаи породени от отчетите за полугодието“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Типичен пример за това бе Биовет. Борсовите играчи не харесаха отчета, въпреки че второто тримесечие на компанията по същество е по-добро от първото. Затвърждава се тенденцията компанията официално да излъчва по-слаби резултати след сделката, в която миноритарен дял от компанията майка Хювефарма беше продадена на фондове от семейството на Ситибанк и това няма как да се хареса на миноритарните акционери. Отлична компания, каквито няма много представени на БФБ, но все по-отдалечаваща се от радара на инвеститорите“, коментира той.

„Разпродажби при Синергон и Химимпорт също дадоха отпечатък върху днешната сесия. Явно е, че при Синергон периодично се появява голям продавач. Освен това през последните дни прави впечатление, че при Неохим инвеститорите бяха доста полярни в очакванията си за отчета за полугодието, тъй като видяхме високи за позицията обеми при своебразен баланс между търсене и предлагане, който обаче постепенно се измести към превес на продавачите, което дали е случайно или не, оставям на публиката да прецени”, завърши анализаторът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 8,041 млн. лв., за който допринесоха основно сделки с облигационните емисии на Юробанк И Еф Джи България, Хелт енд уелнес АДСИЦ и ТЦ-ИМЕ АД за над 7 млн. лв.

Оборотът на пазара на акции възлезе на 564 хил. лв., като 35% от него се дължи на сделка с Адванс Терафонд АДСИЦ (+2,4%) на стойност 198 хил. лв.

От останалите дружества с най-голям оборот бяха Неохим (-1,5%) – 59 хил. лв., Химимпорт (-1,8%) - 36 хил. лв. и Синергон Холдинг (-5,8%) – 31 хил. лв. При още 8 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 55 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 26/25, а при 4 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Алкомет (+7,1%), а с най-голям спад са книжата на Биовет (-7,1%), Синергон (-5,8%) и Булгартабак (-4,1%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още