IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦКБ, М+С хидравлик и Фонд имоти АДСИЦ бяха във фокуса на играчите на БФБ

Позитивно е, че наблюдаваме адекватно отразяване на отчетите на компании с добри резултати в условията на криза, смята Благовест Крачев от Карол

15:29 | 25.07.11 г.
ЦКБ, М+С хидравлик и Фонд имоти АДСИЦ бяха във фокуса на играчите на БФБ

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се понижи с 0,2% по време на първата за тази седмица сесия до ниво от 419,99 пункта.

Ценово претегленият BG40 е надолу с 0,2% до 127,53 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,4% до 336,80 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, загуби 0,4% до ниво от 49,75 пункта.

“Днешният ден не се отличаваше със сериозна търговия, но е факт, че в последните дни се случват интересни събития, които създават предпоставки за по-активно участие на пазара”, коментира за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

“Днес можем да споменем три компании, които привлякоха вниманието на инвеститорите. След новината в петък за увеличение на капитала на ЦКБ при емисионна стойност 1,50 лв. за акция, имаше известен ентусиазъм в първите минути на търговията, който сравнително бързо беше потушен, но въпреки това банката затвори на малко по-висока цена спрямо петък при активна търговия”, каза Крачев.

“Продължава намирането на равновесна цена при Фонд имоти АДСИЦ, което е може би най-волатилната акция на пазара в момента. На пръв поглед добрата новина за компанията и сключването на считаната за ключова сделка с техен имот не успя да даде очаквания бърз тласък на цената нагоре поради изхарчения вече до голяма степен високорисков спекулативен капитал на инвеститорите и наличието на много продавачи по позицията в този момент”, допълни той.

“Изключително позитивно е, че наблюдаваме на пазара адекватно отразяване на добрите финансови резултати на компании, които показват добро развитие в периода на криза за българската икономика. В този смисъл смятам, че ръстът на акциите при М+С Хидравлик днес и в предходните дни е добър сигнал за това, което би се случило и с други компании на БФБ, които успеят да покажат трайно подобряващи се и надхвърлящи очакванията резултати”, каза още анализаторът.

Оборотът на регулиран пазар на БФБ възлезе на 818 хил. лв., като на пазара на акции той бе на стойност 460 хил. лв., а търговията с облигации бе за 354 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Неохим (+1,1%) - 67 хил. лв., Централна кооперативна банка (+1,9%) - 67 хил. лв. и М+С хидравлик (+2,5%) - 43 хил. лв. При още 7 позиции оборотът беше над 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 65 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 28/25, а при 12 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на М+С хидравлик (+2,5%), Централна кооперативна банка (+1,9%), Трейс груп холд (+1,3%) и Неохим (+1,1%). С най-голям спад пък са книжата на София-БТ (-7,3%), Благоевград-БТ (-7,3%) и Химимпорт (-3%).

Днес стана ясно, че София-БТ отчита 69% спад на годишна база на печалбата си до 1,44 млн. лв. за първото полугодие на 2011 г. За същият период на 2010 г. печалбата бе 4,6 млн. лв. През второто тримесечие са реализирани едва 347 хил. лв. печалба спрямо 4,75 млн. лв. печалба за същия период година по-рано.

В петък пък стана ясно, че ЦКБ ще стартира увеличение на капитала си при емисионна цена от 1,50 лв./акция. УС на банката реши капиталът да бъде увеличен от текущите 83,2 млн. акции на 113,2 млн. акции чрез издаването на 30 млн. нови акции. Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко половината от предложените акции. При пълно записване ЦКБ ще набере 45 млн. лв.

При нисък оборот акциите на Топливо поскъпнаха с 14%, а тези на КТИ Съединение поевтиняха с 20%.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още