IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятната летаргия на БФБ започна

Не очаквам отчетите да раздвижат пазара, каза Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

15:35 | 20.07.11 г.
Лятната летаргия на БФБ започна

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се понижи с минималните 0,04% по време на днешната сесия до ниво от 420,99 пункта.

Ценово претегленият BG40 е нагоре с 0,8% до 129,54 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,6% до 337,60 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 0,7% до ниво от 50,01 пункта.

“Като изключим по-високите обороти по отделни позиции, смятам, че оборотът на БФБ е на минимума”, коментира за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД. „Отсъствието на инвеститорите вече се усеща доста силно и можем да говорим за лятна летаргия“. Цачев прогнозира, че и занапред ще сме свидетели на ниски обороти и слаба ликвидност.

„Не очаквам отчетите да раздвижат пазара. Това е тенденция, която се наблюдава през последните две години“, допълни той. Заради ниската ликвидност и стабилните цени Цветослав Цачев очаква след 6-8 седмици да има опит за растеж на индексите.

Според него няма отражение на международните новини върху нашия пазар. „Всяка акция си е със съответното поведение“, каза той. „Не ме притесняват международните новини. Те са преекспониране на нечии страхове“, допълни Цачев.

Оборотът на регулиран пазар на БФБ възлезе на 3,254 млн. лв., като на пазара на акции той бе на стойност 1,612 млн. лв., търговията с облигации бе за 1,610 млн. лв., а тази с компенсаторки - за 31 хил. лв.

С най-голям оборот в днешната сесия бяха Индустриален холдинг България (+1,1%) - 1,330 млн. лв., благодарение основно на прехвърляне на 2,2% от капитала на холдинга на цена от 0,93 лв. за акция. При още 5 позиции оборотът беше над 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 55 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 23/18, а при 14 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Доверие обединен холдинг (+4,7%), Алкомет (+2,9%), Първа инвестиционна банка (+2,4%) и Индустриален холдинг България (+1,1%). С най-голям спад пък са книжата на Синергон холдинг (-7,6%).

Вчера стана ясно, че Управителният съвет на Доверие обединен холдинг е гласувал за увеличение на капитала с 2,3 млн. акции, или с близо 16% до 16,31 млн. акции.

При нисък оборот акциите на Златен лев холдинг поевтиняха с 25%, а тези на Българо-американска кредитна банка поскъпнаха със 17,4%.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още