IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЦК: Нова инвестиция ни гарантира годишен ефект от над 10 млн. долара

Оценката за положителния ефект от инвестицията е калкулирана при текущите цени на металите

18:02 | 19.07.11 г.
ОЦК: Нова инвестиция ни гарантира годишен ефект от над 10 млн. долара

Оловно-цинков комплекс АД, гр. Кърджали закупи лиценз и ноу-хау за дълбочинно извличане на метали, като гарантираният годишен икономически ефект е над 10 млн. долара при днешните цени на металите, заяват от ОЦК в съобщение, публикувано чрез БФБ-София.

Лицензът и това ноу-хау са закупени на 15 юли 2011 г., се казва в съобщението.

"Тази нова революционна технология надгражда закупената технология, по която вече се модернизира цинковия завод в ОЦК и гарантира извличането на цинка да е минимум 98%. Освен рекордното извличане, технологията гарантира и намаление на генерирания отпадък от цинков завод с 30%, екологичната му безвредност, както и търговското му приложение", се хвалят от ОЦК.

"Освен заплащането на лиценза и въпросното ноу-хау, ОЦК ще плаща и такса "роялти" в продължение на 15 години. Размерът на инвестицията без цената на лиценза е 3 млн. долара. Срокът за усвояване и пуск на оборудването по лицензионната технология е 9 месеца. С реализацията на модернизацията на цинков завод, както и с усвояването на новата лицензионна технология, ОЦК се превръща в един от най-модерните заводи за производство на цинк и цинкови сплави в света", смятат от ръководството на производителя.

За последните 12 месеца акциите на ОЦК поевтиняват с 24% до 8,27 лв. за акция и 70 млн. лв. пазарна капитализация.

Одиторът на ОЦК завери със забележки отчета на дружеството за 2010 г., показващ 642 хил. лв. печалба.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още