IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червената вълна от международните пазари заля и БФБ

С най-голям оборот бяха акциите на Инвестор.БГ и Агро финанс, като медийната група поскъпна с 6% в първия ден от процедурата по обратно изкупуване, а АДСИЦ-ът поевтиня със 7%

16:01 | 12.07.11 г.
Червената вълна от международните пазари заля и БФБ

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се понижи с 0,8% по време на днешната сесия до ниво от 413,86 пункта.

Ценово претегленият BG40 загуби 1,5% до 127,20 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 1,4% до 332,52 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, е надолу с 2,5% до ниво от 48,94 пункта.

“Днешната сесия бе отражение на разпростиращата се на международните пазари червена вълна”, каза за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

Дълговите проблеми на Гърция сякаш са на път да се пренесат и над Португалия, Испания и Италия, а това е лоша новина както за еврозоната, така и за инвеститорите в акции”, каза той.

“Вчера и днес сме свидетели на значими спадове в САЩ, Азия и Европа. Нормално в тези условия и БФБ не успя да се измъкне от негативните настроения и завърши със спадове по повечето търгувани позиции”, коментира Димитров.

“Днес не бяхме свидетели на съсредоточаването на търговията в 2-3 позиции, както през последните седмици. Множество акции отчетоха обороти над 10 хил. лв. Почти всички обаче бяха разпродадени, като най-сериозен бе спадът при Софарма Трейдинг АД и Феърплей Пропъртис АДСИЦ. Прехвърлянето на значим пакет книжа на Агро финанс АДСИЦ свали оценката им със 7,3%”, каза той.

“Иначе очаквано разпродажбите бяха съсредоточени основно в „сините чипове”, които са и най-ликвидните позиции на пазара – обикновените и привилегированите акции на Енемона и Химимпорт, книжата на Централна кооперативна банка, Адванс Терафонд АДСИЦ, Трейс груп холд и Еврохолд България. Значима бе и търговията с компенсаторни записи, чиято цена загуби над 8% спрямо вчерашните нива”, допълни той.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,389 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 928 хил. лв.

С най-голям оборот са акциите на Инвестор.БГ (+5,5%) - 193 хил. лв. и Агро финанс АДСИЦ (-7,3%) – 147 хил. лв. При други 10 дружества търговията бе между 12 и 80 хил. лв.

Търгуваха се общо 53 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 11/31, а при 11 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Инвестор.БГ (+5,5%) и Албена инвест холдинг (+4,8%), а с най-голям спад са книжата на Агро финанс АДСИЦ (-7,3%) и Централна кооперативна банака (-4,5%).

Вчера стана ясно, че Съветът на директорите на Инвестор.БГ е взел решение да изкупи обратно до 3% от основния капитал на компанията или до 43 160 броя акции през 2011 г. Минимална цена на обратно изкупуване е 12 лв. за акция, а максималната – 14 лв., като началният срок започва да тече от днес и е до края на годината.

При слаб оборот акциите на Сити Дивелъпмънт АДСИЦ поскъпнаха с 92%, а тези на Доминант финанс - с 10%. На другия полюс са книжата на ЦБА Асет мениджмънт, които загубиха 17%, а тези на Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ спаднаха с 10%.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още