IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с Доверие и ЕЛАРГ формира над три четвърти от оборота с акции на БФБ

До края на месеца, а най-вероятно и малко по-дълго, не се очертават някакви причини за раздвижване на борсата, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

15:01 | 04.07.11 г. 3
Търговията с Доверие и ЕЛАРГ формира над три четвърти от оборота с акции на БФБ

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се повиши с 0,2% по време на днешната сесия до ниво от 412,21 пункта.

Ценово претегленият BG40 е надолу с 0,2% до 126,54 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,4% до 334,90 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, е надолу с 1,7% до ниво от 51,59 пункта.

"Търговията днес беше изключително вяла, като малко изненадващо борсовият оборот на пазара на акции достигна близо 1,5 млн. лева, след като до средата на сесията се движеше в границите 100-200 хил. лв. Това стана благодарение на високия обем при Доверие и ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ, които заедно формираха над три четвърти от оборота на пазара на акции днес”, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител в ИП "Бул Тренд Брокеридж".

„При ЕЛАРГ прехвърлянето на пакети стана традиция в последно време, но при Доверие търговията определено беше изненадваща, след като се появи голям продавач, който не беше предварително договорил пакета си, а просто го обяви на цена от 3 лева. За негова радост купувачи се намериха сравнително бързо и предлагането беше абсорбирано”, допълни още той.

“Другата по-интересна подробност от днешната сесия е големият оборот с облигации, както на регулиран, така и извън регулиран пазар. Ще трябва да свикваме с тези характеристики на пазара, защото поне до края на месеца, а най-вероятно и малко по-дълго не се очертават някакви причини за раздвижване на търговията“, каза още Малчев.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 6,536 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,472 млн. лв., а търговията с облигации бе на стойност 5,050 млн. лв., благодарение на сделка с емисията на Хелт енд уелнес АДСИЦ.

С най-голям оборот беше Доверие обединен холдинг (+5,9%) – 598 хил. лв., следвано от ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (+0,6%) – 550 хил. лв. и Първа инвестиционна банка (+0,8%) – 76 хил. лв. Още при осем дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 45 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 19/18, а при 8 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Доверие (+6%), Албена инвест холдинг (+4%) и Унифарм (+2%). С най-голям спад пък са книжата на Трейс Груп холд (-3,1%), Проучване и добив на нефт и газ (-3%) и Еврохолд България (-2,3%).

При по-нисък оборот книжата на Св. св. Константин и Елена холдинг се понижиха с 10 на сто. На другия полюс са акциите на Синергон холдинг, които прибавиха 10% към стойността си.

Акциите на Индустриален Капитал Холдинг от днес се търгуват без право на участие в двойното увеличение на капитала на холдинга със собствени средства. Цената номинално спадна с 45% до 2,79 лв. за брой, което реално представлява повишение от 9,7%.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Hakkinen
преди 13 години
Оправете последното изречение, че някои инвеститори в Индустриалния капитал холдинг току виж се стреснали. Изменението е +9.71%, а не -45%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
първи стъпки
преди 13 години
Е гати и брокерите, и журналистите, щом си мислят, че оферта за 600 000 лв./Доверие/ може да се "абсорбира" без предварителна уговорка на БФБ???? Вместо да насърчавате нас - обикновенните граждани да инвестираме във фондове, с такива плачевни коментари Бул Тренд едва ли ще наберат капитали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sweet.kiss
преди 13 години
Не е зле авторката на статията да следи корпоративните събития...това във връзка с Индустриален капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още