IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX записа най-големия си ръст от над 3 месеца

Еврохолд поскъпна с още 6%, с което общият ръст за 3 месеца е над 51%

16:41 | 29.06.11 г.
SOFIX записа най-големия си ръст от над 3 месеца

SOFIX отчете 1,7% ръст до 415,84 пункта, което е най-голямото дневно повишение от над 3 месеца. Предишното по-голямо нарастване датира от 16 март, когато индексът на сините чипове напредна с 2,25%.

С цели 4,84% до 50,92 пункта се повиши индексът BGREIT, като основна причина за ръста бяха повишението на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ с 9,23% до 0,71 лв. за акция при оборот от 3 461 лв., както и повишението с 8,85% до 13,4 лв. за акция на Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ при оборот от едва 600 лв.

Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ е неликвиден АДСИЦ с едва 23 сделки в последните 12 месеца.

По цените от днес, пенсионните фондове ще преоценят българските си акции към 30 юни 2011 г., защото портфейлите им се оценяват по цените от деня, предхождащ края на тримесечието.

Еврохолд България АД поскъпна с още 6% до 1,515 лв./акция, с което общият ръст за 3 месеца е над 51%. Оборотът днес бе за 187 хил. лв.

С 2,2% до 1,39 лв. за акция поскъпнаха книжата на ЗД Евроинс АД, част от групата на Еврохолд България.

Развитието по позицията на Еврохолд България АД е интересно от теоретична гледна точка. Първо холдингът предложи двойно увеличение на капитала при емисионна цена от 1 лв., като основно акции бяха записани от мажоритарния собственик. След това Еврохолд обяви, че планира листване и на Варшавската фондова борса, съчетано с ново увеличение на капитала.

На цена 1,215 лв. за акция мажоритарят продаде 20% от холдинга на друг инвеститор - Експат капитал АД.
Цената на акцията продължи да се качва и вече е 1,515 лв. и всичко това в рамките на 3 месеца.

Пазарните участници следят с интерес позицията и въпросите са на каква цена ще е следващото увеличение на капитала при листването във Варшава.

След като вчера бяха изтъргувани 49,5% от капитала на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ при цена от 0,68 лв. за акция, без премия за контролен пакет, днес бяха изтъргувани още общо 1,2% при цена от 0,66 лв./акция.

Днес на БФБ-София се сключиха 569 сделки, което е с над 50% повече от сключените вчера 370 сделки.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст бяха книжата на Индустриален холдинг България АД със 7,7% до 0,99 лв. за акция при оборот от 17,3 хил. лв. Книжата на Емка АД поскъпнаха с 6,9% до 2,33 лв. за акция и оборот от 19 хил. лв.

Акциите на Индустриален капитал холдинг АД поевтиняха с 5% до 5,18 лв. за акция при оборот от 54,1 хил. лв.

Въпреки разпределените дивиденти акциите на тютюневите дружества падат. Днес книжата на Булгартабак холдинг поевтиняха с 4% до 34,56 лв. за акция, а тези на София-БТ отстъпиха с 2,4% до 45 лв. за акция. Спадът при Благоевград-БТ бе с 0,8% до 51,56 лв. за книга. И утре акциите на София-БТ и Благоевград-БТ ще се търгуват с право на дивидент.

Днес бе крайният срок за покупка на акции от Каолин АД с право на дивидент от 1 акция за всяка стара, част от двойното увеличение на капитала със собствени средства.

Утре е важният ден за преоценка на активите на договорните фондове към 30 юни 2011 г., така че може да се очаква някакво раздвижване в тази връзка.

"Положителна сесия на БФБ-София, повечето ликвидни акции се повишиха. Основните обеми на търговия бяха от прехвърляния на пакети  Хелт енд уелнес АДСИЦ и ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ. Последните месеци се наблюдава тенденция на увеличаване на броя на компаниите, които увеличават капитала си със собствени средства, издавайки нови акции. След сделката от миналата седмица по прехвърляне на 20% от Еврохолд България продължава да се наблюдава засилен интерес към акциите на холдинга", заяви за Investor.bg Развигор Христов*, инвестиционен консултант в ПОД Бъдеще.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още