IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиите в общото застраховане с 1% спад за първите 4 месеца

В живитозастраховането се отчита ръст от 8,4% на годишна база

16:34 | 20.06.11 г.
Премиите в общото застраховане с 1% спад за първите 4 месеца

Записаните премии в общото застраховане са в размер на 455,4 млн. лв., което е спад от 1% на годишна база, показват данни на КФН. Данните включват и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност. Спадът е въпреки повишението в цената на най-масовата застраховка, а именно Гражданска отговорност на автомобилистите.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2010 г. се отчита при по-голяма част от застраховките, като най-голямо е то при "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС”, „Товари по време на превоз”, „Злополука” и „Летателни апарати”.

Най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” (43,1%) и „Автокаско” (31,3%) или общо 74,5% от премийния приход, реализиран в сектора. На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки „Пожар и природни бедствия” и „Други щети на имущество”, които заемат дял 16,1% от общия премиен приход.

Премийният приход в животозастраховането е в размер на 82,5 млн. лв. за първите 4 месеца на 2011 г., като ръстът на годишна база е с 8,4%.

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на месец април 2011 г. продължава да заема застраховка „Живот” и рента. Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 60 млн. лв. и формират 72,2% от премийния приход, генериран в сектора. Застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 10,1% в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 8,4 млн. лв.

Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава по застраховки „Живот”, свързана с инвестиционен фонд, „Допълнителна застраховка”, „Женитбена и детска застраховка”, „Живот” и рента.

Общият премиен приход в общото и животозастраховането се увеличава с 0,3% на годишна база.

Брутният премиен приход към края на месец април 2011 г., реализиран от дружествата по доброволно здравно осигуряване, възлиза на 18,3 млн. лв., с което се наблюдава спад с 4,7% на годишна база.

Най-висок относителен дял в премийния приход по доброволно здравно осигуряване заемат пакетите „Други здравноосигурителни пакети” с 32,5% и „Извънболнична медицинска помощ” с 23,7%.

Изплатените претенции от здравноосигурителните дружества са в размер на 7,7 млн. лв. към края на април 2011 г. при 7,7 млн. лв. към края на същия период на 2010 г., с което се отчита намаление от 1% на годишна база.

Броят на здравноосигурените лица по действащи договори към 30 април 2011 г. възлиза на 201 072 при 191 567 към края на април 2010 г. или ръст с 4,96% на годишна база.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още