IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под 30% от спестяванията на европейците са в депозити, у нас делът е близо 90%

Делът на акциите в портфейлите на богатите европейци ще достигне 35% до края на годината от 28% в края на миналата, показва анализ на Pioneer Investments

12:30 | 16.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Под 30% от спестяванията на европейците са в депозити, у нас делът е близо 90%

Анализите на Pioneer Investments показват съществена разлика в разпределението на спестяванията в България и Европа.

Към края на миналата година близо 90% от свободните средства на българите се намират в банките под формата на депозити, а останалите 10% от активите им са разпределени между пенсионните фондове, акциите и другите видове финансови инструменти.

За сравнение изчисленията на Pioneer Investments сочат, че в Европа хората държат под 30% от парите си в депозити. Около 35% от вложенията са в пенсионни и застрахователни фондове, а останалата част от спестяванията хората са насочили към капиталовите пазари.

„Диверсификацията на портфейла е най-доброто решение за всеки един човек, тъй като този начин на инвестиране и спестяване се е доказал във времето“, коментира Питър Симчак, член на Управителния съвет на Pioneer Asset Management.

Според Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments, един от най-добрите начини за диверсификация на портфейла и намаляване на риска са инвестициите във взаимни фондове.

„Сред характеристиките на колективните инвестиционни схеми са професионалното управление, достъпът до първокласни ценни книжа с малко средства, както и възможността за по-добра доходност от банковите депозити в дългосрочен план“, обясни още Явор Ачев.

Богатите европейци все повече ще залагат на акциите в портфейла си и до края на годината 35% от активите им ще бъдат инвестирани в този финансов инструмент, показва анализ на Pioneer Investments за разпределението на личните финанси на база на данни от проучване на Cap Gemini и Merrill Lynch.

За сравнение към края на 2010 г. средният процент на акциите във финансовите активи на богатите европейци е бил 28%.

Анализаторите на Pioneer Investments очакват вложенията в облигации да се увеличат от 30% през миналата година до 31% през 2011 г. Богатите ще намалят дела на активите си в недвижими имоти с един процентен пункт до 14% през тази година.

От Pioneer дават следните общи съвети при инвестиране:

- Най-лесното решение е кристалната топка. При липса на такава диверсификацията е най-доброто.
- Недвижимите имоти са специален клас активи. Колкото си по-богат, толкова по-малка част са те от твоя портфейл. Те могат да бъдат както стабилни, така и рискови.
- Не е необходимо да си най–богатият човек на планетата, за да имаш висококачествен портфейл.
- Рискът може да бъде увеличен или намален, но не може да бъде избегнат. Винаги съществува риск. Можеш да вярваш, че няма риск, но това е единственото, което можеш да направиш.
- Всеки диверсифициран портфейл може да се понижава понякога, но само високачественият портфейл ще се възстанови.

Очаквайте скоро в Investor.bg ексклузивно интервю с Питър Симчак и Явор Ачев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
първи стъпки
преди 13 години
А защо само за последните 5 год.? Аз пък искам сравнение за предпоследните 5 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 13 години
Може ли да кажат също каква е средната доходност (чиста) запоследните 5 години и да я сравнят с доходността от депозити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още