IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата активност на БФБ е позакъсняла корекция на ръста от началото на годината

SOFIX се стабилизира, но не виждам причина да тръгне нагоре в близките няколко седмици, коментира Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

15:19 | 15.06.11 г.
Слабата активност на БФБ е позакъсняла корекция на ръста от началото на годината

Водещият индекс на борсата – SOFIX, приключи днешната сесия с понижение от 0,4% до ниво от 412,77 пункта.

Ценово претегленият BG40 прибавя 0,1% до 126,49 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпва с 0,2% до 337,18 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, загуби 2,3% до 47,16 пункта.

„Борсовата сесия започна с обичайната липса на динамика. Акциите на Доверие обединен холдинг стартираха със силно понижение при нисък оборот и липса на натиск за продажби. Химимпорт и Еврохолд България създадоха известно раздвижване по време на сесията, като техният спад допринесе за понижаването на SOFIX", коментира за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг.

„При Монбат се наблюдаваше прехвърляне на голям пакет на ниските нива за сесията, но цената се задържа близо до най-добрите оферти за предлагане. Спредът по позицията обаче е широк и е много вероятно динамиката на дневна база да се запази“, допълни Цачев.

„Броят сделки с най-търгуваните позиции за деня остава много нисък. При Каолин се наблюдаваха по-активни покупки и цената затвори на върха за сесията. Останалите ликвидни дружества бяха само сянка на нормалната ликвидност от началото на годината. Участието на индивидуалните инвеститори е изключително ниско, така че може да очакваме стабилизиране на цените на акции като ЦКБ, които върнаха доста от върховете си“, каза анализаторът.

„SOFIX също се стабилизира през изминалата седмица, но не виждам причина да тръгне нагоре в близките няколко седмици. Този период на наблюдение, който са си дали борсовите играчи, ще продължи още известно време. Не мисля, че е свързан със ситуацията на международните пазари, нито с мерките за спасяване на Гърция, а е позакъсняла корекция на ръста от началото на годината. Връщането на цените привлича интереса на по-активните инвеститори, които в момента или само наблюдават, или са поставили предпазливо поръчки за покупка на 5-10% по-ниски нива според ликвидността на позициите“, посочи Цачев.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 802 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 784 хил. лв., търговията с компенсаторни инструменти бе за 10 хил. лв., а тази с облигации - за 8 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха Монбат (-0,2%) – 188 хил. лв., Еврохолд (-2,3%) – 89 хил. лв. и Софарма (-0,9%) - 83 хил. лв. При още 8 компании търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 59 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 21/18, а при 20 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Вапцаров холдинг (+26%) и Каолин (+5,8%), а с най-голям спад са книжата на Холдинг пътища (-6,3%) и Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ (-4,9%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още