IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидността на БФБ остава ниска

Борсата обаче ще предостави добри възможности за печалба до края на годината, смята Благовест Крачев от Карол

15:06 | 14.06.11 г.
Ликвидността на БФБ остава ниска

Водещият индекс на борсата – SOFIX, приключи днешната сесия с повишение от 0,5% до ниво от 414,47 пункта.

Ценово претегленият BG40 е надолу с 0,2% до 126,31 пункта, равнопретегленият BGTR30 е нагоре с 0,3% до 337,71 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, прибави 0,6% до 48,29 пункта.

"Търговията на БФБ остава неактивна при повечето акции, като в отделните дни само единични акции се отличават с по-активна търговия и то в посока надолу", заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

"Причината за това положение е, че повечето инвеститори вече са купили акции, а индивидуалните участници не разполагат с достатъчно свободни парични ресурси, а не можем да очакваме от институционалните инвеститори да правят ликвидност във всеки един момент", допълни той. Според него липсата на ливъридж инструменти на БФБ допълнително затруднява търговията в такива моменти.

"В момента прави впечатление големият обем от акции на БАКБ, изтъргувани днес, не особено активните разпродажби при Зърнени храни, Софарма, Трейс Груп и Химимпорт, докато при останалите, смятани за ликвидни акции, се сключват само няколко на брой сделки", каза Крачев.

"На пазара все пак има добри предложения за инвестиции и въпреки ниската ликвидност ще има добри възможности за печалба на БФБ през годината. По-дълбоките и бързи спадове при някои акции провокират допълнителен интерес към тях", смята той.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,655 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,645 млн. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 10 хил. лв.

Две трети от оборота на пазара на акции се дължеше на прехвърляне на акции на Българо-американска кредитна банка на стойност 1,124 млн. лв. Изтъргуваха се 208 112 книжа на цена от 5,40 лв. за акция - понижение от 0,9% спрямо предходната сесия.

От останалите дружества с най-голям оборот бяха Албена (+2,4%) – 89 хил. лв. и Химимпорт (0%) – 74 хил. лв. При още 11 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 56 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 19/27, а при 10 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Централна кооперативна банка (+3%). С най-голям спад са книжата на ЕМКА (-50%), Глобекс Истейт фонд АДСИЦ (-43%), Златен лев холдинг (-32%) и Петрол (–11%).

Днес бе първата сесия, в която акциите на ЕМКА се търгуваха без право на участие в увеличението на капитала, което представлява сплит в съотношение 1:2. В системата обаче бяха останали стари оферти и в началото на сесията борсата спря за кратко търговията с книжата на дружеството.

Търговията приключи на ниво от 2,30 лв. за акция - реално без изменение спрямо вчера, когато цената на затваряне бе 4,60 лв., тъй като в резултат на сплита броят акции в емисията се удвоява.

Днешната сесия бе и първата, в която акциите на Златен лев холдинг се търгуват без право на дивидент (0,35 лв. бруто на акция). Това обяснява спада в цената от 32% (0,38 лв.) до 0,80 лв. за акция.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още