IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сесията на БФБ премина без определена посока

Дори новината за повишение в ръста на БВП на страната за първото тримесечие не повлия на играчите, коментира Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

14:43 | 08.06.11 г.
Сесията на БФБ премина без определена посока

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши за втори пореден ден с 0,5% до ниво от 414,91 пункта.

Ценово претегленият индекс BG40 е надолу с 0,6% до 126,31 пункта, равнопретегленият BGTR30 увеличи стойността си с 0,2% до 338,81 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, прибави 0,3% до 48,10 пункта.

„След публикуването на консолидираните отчети за първото тримесечие, последните борсови сесии са бедни на корпоративни събития, а вниманието на инвеститорите е насочено основно към поканите за свикване и към провеждането на общи събрания на акционерите на публичните дружества“, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„В този вакуум от новини, настроенията на пазара се влияят от международните пазари, където в последните седмици надделява негативизмът“, каза Димитров.

„Вчерашното изявление на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке относно състоянието на икономиката на САЩ потопиха в червено пазарите в Америка, Азия и Европа. За разлика от тях обаче сесията на Българската фондова борса премина без определена посока“, уточни той. „Настроението на пазарните играчи не бе повлияно дори и от новината за повишение в ръста на БВП на страната за първото тримесечие, спрямо експресните оценки на НСИ“, каза Димитров.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,1 млн. лв., но голяма част от него бе следствие на договорени сделки с облигации. Оборотът от сделки извън регулиран пазар бе за 157 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха Стара планина холд (+0,8%) – 188 хил. лв., Българо-американска кредитна банка (0%) – 158 хил. лв. и Каолин (+3,6) - 101 хил. лв. При още 9 акции търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 54 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 21/26, а при 7 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Химимпорт (+4,5%) и Трейс груп (+2%), а с най-голям спад са книжата на Холдинг пътища (-10%) и Проучване и добив на нефт и газ (-5,5%).

Книжата на Мостстрой затвърдиха спада си от сутринта, като понижението в края на сесията е с 22% при прехвърлени над 10 хил. книжа. Вчера стана ясно, че в понеделник в Търговския регистър при Агенцията по вписванията е вписано Решение № 301 от 31.05.2011 на Пловдивски окръжен съд, с което е обявена неплатежоспособността на Мостстрой-Пловдив АД.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още