IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неясноти около бъдещата приватизация на Булгартабак

Според депутати от БСП купувачът на холдинга може да е предрешен

14:56 | 03.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Неясноти около бъдещата приватизация на Булгартабак

Премиерът Бойко Борисов излъга, че Министерският съвет не е обсъждал сделката за приватизацията на „Булгартабак”.

Това заявиха левите депутати Корнелия Нинова и Румен Овчаров в кулоарите на парламента минути след като вътре в залата премиерът Борисов отрече правителството да е обсъждало параметрите на сделката по приватизацията на холдинга, съобщи Dnes.bg.

За доказателство Нинова и Овчаров предоставиха на журналисти писмен доклад от изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. От документа, който Караниколов пише до председателя на Надзорния съвет на агенцията Юлия Ненкова, става ясно, че при премиера Бойко Борисов е имало среща за „Булгартабак”.

„На работна среща през месец март, проведена при министър-председателя г-н Бойко Борисов с участието на консултанта (става дума за консултанта „Сити груп”, който подготвя условията по приватизационния договор) бяха обсъдени и разгледани въпросите, отнасящи се до производството и преработката на тютюн, производен от български тютюнопроизводители”, пише в доклада си Караниколов.

И още: „Обръщам внимание на факта, че въпреки поетите ангажименти от страна на консултанта по време на срещата с министър-председателя в срок от две седмици да бъдат подготвени и предоставени в Агенцията за приватизация всички документи, такъв проект на приватизационен договор към настоящия момент не е предоставен”.

Посоченото даде основание на Корнелия Нинова да обясни, че сделката за приватизацията на тютюневия холдинг еднолично се подготвя от министър-председателя Бойко Борисов.

„Министър-председателят излъга българския парламент, а чрез него и българските граждани, че Министерският съвет и той персонално нямат отношение към сделката за приватизация на „Булгартабак”, каза Корнелия Нинова.

„Едни хора искат да вземат на безценица една фирма”, коментира от своя страна бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той заяви, че в редакцията на един от вестниците е депозирал запечатан плик с името на сигурния купувач на „Булгартабак”.

„Когато дойде време, ще отворим този плик и ще видите”, каза пред медиите Овчаров. Той обаче сега не пожела да разкрие нито името на евентуалния собственик на „Булгартабак”, нито името на вестника, където е въпросният плик.

Преди седмици бившият земеделски министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Мехмед Дикме коментира, че приватизацията на тютюневия холдинг се изтегля преди изборите заради вероятна сделка между ГЕРБ и ДПС. Помолен да коментира думите му сега, Румен Овчаров не отрече такава хипотеза. „Вероятно става дума за сделка, но не можем да бъдем сигурни”, допълни той. 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 1
2012
преди 13 години
Те хората отдавна разбраха как крадоха комунистите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
koce_ivanov
преди 13 години
Корнелия, само така. Шашкай Бойковия Борисов и говори на хората, ще дойде време и ще те ще те разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още