IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ загубиха между 1,9% и 4,1% през май

Изказването на премиера, че не изключва предсрочни парламентарни избори през есента, допълнително ще изостри предпазливостта на инвеститорите, смята Иво Толев от Ултима Капитал Мениджмънт

16:41 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на БФБ загубиха между 1,9% и 4,1% през май

Водещият борсов индекс – SOFIX, приключи месец май с понижение от 2,3%, след като в днешната сесия се покачи с 1,2% до ниво от 431,15 пункта. От началото на седмицата индексът е на минус 0,3%, а за първите пет месеца на годината е нараснал с 19%.

За месеца ценово претегленият BG40 се понижи с 3,7% (-0,5% в днешната сесия), равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 1,9% (+0,3% днес), а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, спадна с 4,1% (-0,7% днес). От началото на годината измененията на индексите са както следва: BG40 (+13%), BGTR30 (+16%) и BGREIT (+14%).

„Въпреки усилията да се отърсят от вчерашната посока на движение, два от индексите днес бяха доведени от инерцията до нови спадове. Явно неизвестността на ситуацията в региона оказва влияние и на БФБ, а тя калкулира без редукция негативните новини“, заяви за Investor.bg Иво Толев*, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

„За момента не виждаме разпродажби, но при тази ниска ликвидност оттеглянето от покупките и заемането на изчаквателни позиции е основа, която видимо задълбочава безпосочието на пазара ни. И въпреки че тези относителни ситуации са подходящи за преструктуриране на портфейлите, то плиткият пазар не дава много възможности дори и за това“, коментира той.

„Предвид ситуацията, едва ли можем да очакваме рязко повишаване на търсенето тези дни. Напротив, изказването на премиера, че не изключва предсрочни парламентарни избори през есента (3 в 1), допълнително ще обостри предпазливостта на инвеститорите. С наближаването на вота подобни политически фойерверки ще са определящи за настроението на пазара“, допълни анализаторът.

Днес борсата отчете оборот от 897 хил. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 861 хил. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 36 хил. лв.

С най-голям оборот беше Елхим Искра (0%) – 301 хил. лв., следвано от БАКБ (+1,2%) – 93 хил. лв., ЦКБ (+0,7%) – 81 хил. лв. и Монбат (+0,4%) – 53 хил. При още 10 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

Сключиха се сделки с общо 75 емисии акции. Съотношението печеливши/губещи бе 28/28, а при 19 позиции не беше отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Химимпорт (+3,5%), Софарма (+2,3%) и Енемона (+2,3), а с най-голям спад са книжата на Фонд имоти АДСИЦ (-4%), БФБ-София АД (-4%), ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (-3,4%) и Трейс Груп (-3%).

Софарма вчера обяви 20% ръст на консолидираните продажби, но 9% спад на печалбата през първото тримесечие на годишна база, докато Енемона все още не е обявила консолидираните си резултати за тримесечието.

На вчерашното общо събрание на Фонд имоти, след оспорвано гласуване, акционерите не освободиха от отговорност ръководството на АДСИЦ-а.

Днес бяха изказани мнения, че процедурата по приватизация на БФБ няма да има време да бъде приключена до края на годината, след като в началото 2011 година бяха изказани очаквания, че приватизацията ще приключи до края й.

Вчера Трейс Груп отчете 29% ръст на консолидираните си продажби, но спад в печалбата.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още