IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От парламента и АПСК зависи кога ще се приватизират БФБ и ЦД

В началото на годината бяха изказани очаквания, че приватизацията им ще приключи до края на 2011 г.

14:47 | 31.05.11 г.
От парламента и АПСК зависи кога ще се приватизират БФБ и ЦД

Надяваме се до края на тази година да имаме стратегически инвеститор в БФБ-София, заяви изпълнителният директор на БФБ Васил Големански на 17 март 2011 г.

Вече има решение на правителството, че дяловете в БФБ-София и Централен депозитар АД ще бъдат продавани в пакет.

Правителството вече подготви нормативните условия за продажбата на БФБ и ЦД, а именно от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) да отпадне изискването поне 34% от Централен депозитар АД да са собственост на Министерството на финансите или БНБ.

Управителният съвет на БНБ взе решение да прехвърли притежаваните от Българската народна банка 20% от акциите на Централен депозитар АД на Министерството на финансите.

Министерството на финансите вече има 50,05% от БФБ-София, а с други държавни институции и със самата БФБ-София събира близо 50% от капитала на Централен депозитар АД.

Според информация на Investor.bg промените вече са минали през икономическата комисия в парламента и предстои гледане на първо и след това на второ четене. Надеждите са това да стане преди лятната ваканция.

След това Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще стартира процедура за приватизация на държавните пакети в двете дружества, включително избор на посредник, оценител и т. н.

Според запознати може би до края на годината ще стартира процедурата по приватизация, но няма да има време да бъде приключена.

На проведеното днес редовно общо събрание на акционерите на БФБ-София имаше 10 акционери, включително журналист от Investor.bg, притежаващ 1 акция.

На въпрос от Investor.bg дали има възможност търговете за акции от Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ да бъдат осъществени чрез XETRA аукцион, а не със смесен закрит аукцион по платформата RTS, Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София, отговори, че смесеният закрит аукцион е по-добрият.

На друг въпрос от Investor.bg от БФБ-София отговориха, че са обмисляли темата, но няма възможност за разпределение на дивидент от паричните средства на БФБ-София (около 7 млн. лв.), тъй като дружеството няма неразпределена или текуща печалба.

На трети въпрос, дали БФБ-София е закупувала акции от Централен депозитар АД, над вече притежаваните 3%, от БФБ-София отговориха, че не са осъществявали покупки.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още