IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch Ratings повиши перспективата пред рейтинга на ПИБ

Повишението се дължи на подобрената перспектива пред рейтинга на България

18:07 | 25.05.11 г.
Fitch Ratings повиши перспективата пред рейтинга на ПИБ

Рейтинговата агенция Fitch Ratings повиши перспективата по рейтинга на Първа инвестиционна банка от отрицателна на стабилна, съобщи банката чрез БФБ-София.

Така рейтингите на ПИБ стават "BB-" със стабилна перспектива по дългосрочния рейтинг, краткосрочен рейтинг "B", индивидуален рейтинг "D", рейтинг за подкрепа "3" и support rating floor "BB-", съобщават от банката.

Промяната е свързана с обявената вчера промяна в перспективата на България на позитивна от негативна и потвърждението на оценката на България "BBB-" за дългосрочни задължения в чужда валута и "BBB" в местна валута.

В съобщението на Fitch Ratings до медиите се казва, че запазените дългосрочен рейтинг и рейтинги за подкрепа на ПИБ отразяват системното значение на банката за българския банков пазар и позицията й като най-голямата банка с български капитал.

ПИБ отчита 9,2 млн. лв. печалба за първото тримесечие на 2011 г., като ръстът на годишна база е с 28%.

Банката консолидира Дайнърс клуб България АД, в което притежава 85,52%, First Investment Bank - Albania с 99,999%, както и First Investment Finance B.V. (Холандия).

В началото на тази година ПИБ кредитира купувачите на активите на Кремиковци АД.

За последните 12 месеца акциите на ПИБ поскъпват с 61,5% до 3,44 лв. за акция и 378 млн. лв. пазарна капитализация.

 

 

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още