IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изтегли ли държавата 7-те млн. лв. от БФБ-София преди приватизацията?

Днес стана ясно, че държавата ще гласува за дивидент от неразпределената печалба при Булгартабак холдинг

13:13 | 19.05.11 г. 1
Ще изтегли ли държавата 7-те млн. лв. от БФБ-София преди приватизацията?

БФБ-София има парични средства и парични еквиваленти за 6,95 млн. лв. към 31 декември 2010 г., което е значителна сума спрямо текущата пазарна капитализация от 22 млн. лв.

Днес стана ясно, че акционерите на Булгартабак холдинг ще гласуват за дивидент от неразпределената печалба, като предложението в дневния ред е включено по искане на министъра на икономиката Трайчо Трайков. Общо на разпределяне подлежат 54,6 млн. лв. при пазарна капитализация на холдинга от 250 млн. лв.

Общите неща между БФБ-София и Булгартабак холдинг са, че и двете са в процедура по приватизация, като обявените очаквания за финализиране са до края на 2011 г. Другото общо е, че и двете са над 50% държавна собственост.

Трето общо между двете дружества е, че имат доста кеш. При БФБ-София той е 7 млн. лв., а при Булгартабак холдинг е 49,7 млн. лв.

Булгартабак холдинг има и текущи вземания за 9,2 млн. лв. и материални запаси за 8,9 млн. лв.

При БФБ-София съотношението между кеша и пазарната капитализация е 1:3, а при Булгартабак холдинг е 1:5.

Разликите са, че Булгартабак холдинг има неразпределена и текуща печалба за 2010 г. от 54,6 млн. лв., докато БФБ-София има натрупана загуба от 331 хил. лв.

В пасивите на БФБ стоят основен капитал за 6,6 млн. лв. и резерви за 3,7 млн. лв., а паричните средства са близо 7 млн. лв.

Друга разлика между БФБ-София и Булгартабак холдинг е, че докато за Булгартабак не е анонсиран разход за покупка на нещо, за БФБ-София има индикация, че ще купи дял в Централен депозитар.

През юни 2010 г. вицепремиерът Симеон Дянков сподели, че иска да направи Централен депозитар АД дъщерно дружество на БФБ-София. Приетата от правителството стратегия е за продажба на БФБ-София и ЦД АД в пакет.

Наскоро Министерството на финансите купи от БНБ 20% от Централен депозитар, а преди това държеше 21,9%. Други 3% са собственост на самата БФБ-София, а 1,8% на Агенцията за приватизация. 2,2% са в Борика-Банксервиз. Общо под държавен контрол са 49%, като само 1% плюс 1 акция не достигат за пълен контрол.

След като държавата иска да изтегли кеша от Булгартабак холдинг АД преди приватизацията, може би ще иска да го направи и преди приватизацията на БФБ-София, но това трудно ще стане чрез дивидент, тъй като няма неразпределена печалба, а резервите са малки.

Няма да е толкова лесно и чрез покупката на дял от Централен депозитар АД, тъй като това решение трябва да бъде одобрено от другите акционери в БФБ-София, понеже продавачът на дела в ЦД (Министерството на финансите) ще е заинтересовано лице.

Държавата обаче може да включи в приватизационния договор за продажбата на БФБ задължение към купувача той да купи впоследствие (чрез БФБ) и държавния дял в ЦД за сумата от 7 млн. лв. например. Така ще се избегне искането на съгласие от останалите акционери на БФБ-София, които може и да не са съгласни с определената от Министерство на финансите цена за дял в Централен депозитар.

* Материалът има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Здравейте, ако от статията се усеща едно леко недоверие към държавата като мажотиритар, то е именно заради начина, по който увеличи капитала на БФБ-София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още