IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд имоти АДСИЦ поскъпва с 9% и днес*

БАКБ е с най-голям оборот и ръст в първия час на БФБ

10:53 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд имоти АДСИЦ поскъпва с 9% и днес*

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижава с 0,4% в началото на днешната сесия до ниво от 439,78 пункта.

Ценово претегленият BG40 се повишава с 0,5% до 130,86 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачва също с 0,5% до 355,29 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, прибавя 0,2% до 50,71 пункта.

Основните индекси на водещите европейски борси губят между 0,4% и 0,7% в ранната търговия, американските индекси отбелязаха понижения във вчерашната сесия, а японският Nikkei 225 прибави 0,1% в днешната азиатска търговия.

Търговията на пазара на акции в първия час на БФБ възлиза на 111 хил. лв., като с най-голям оборот са БАКБ (+24%) - 16 хил. лв., Индустриален Капитал Холдинг (+4,1%) – 12 хил. лв. и Хидравлични елементи и системи (+7,9%) – 11 хил. лв.

Вчера бе обявено, че фонд на Цветелина Бориславова е купил 49,99% от капитала на БАКБ. Фондът Clever Synergies Investment Fund (CSIF) инвестира приоритетно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризма, земеделието и иновациите. Намерението му е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти.

Според Цветелина Бориславова, собственик на CSIF, банката е иновативна, динамична, с високо квалифициран екип и добре таргетирана. „Щастлива съм, че успяхме да се договорим с Allied Irish Bank и съм сигурна, че БАКБ ще допринесе за успешното осъществяване на много нови природосъобразни проекти“, заяви тя.

От БАКБ заявиха чрез БФБ-София, че "CSIF възнамерява да окаже подкрепа по отношение на ликвидността и капитала (ако е необходимо) в бъдещата дейност на БАКБ, като изявление по този повод предстои да бъде направено."

В първия час на борсата се сключиха сделки с 36 емисии акции. Съотношението печеливши/губещи е 17/13, а при 6 позиции не се отчита промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение, като изключим БАКБ, са акциите на Фонд имоти АДСИЦ (+9%), а с най-голямо повишение са книжата на ЦКБ (-1,4%).

Фонд имоти вчера поскъпна също с 9%, след като броженията на акционерите в АДСИЦ-а, насочени към смяна на ръководството, намериха израз във внесените в петък в Търговския регистър предложения за промени в устава на фонда към дневния ред на насроченото за 30 май общо събрание на акционерите.

Предложенията бяха внесени от пенсионните фондове на Алианц България, които заедно притежават 10,62% от фонда.

*Актуално към 10:30

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още