IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родните индекси продължават да чертаят почти права линия

Скромният борсов оборот също показва, че на борсата няма интерес, нито за покупки, нито за агресивни продажби, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

14:52 | 10.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Родните индекси продължават да чертаят почти права линия

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се покачи с 0,3% в днешната сесия до ниво от 441,97 пункта, а от началото на седмицата е на плюс 0,2%.

Ценово претегленият BG40 отстъпи с 0,1% до 131,27 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,1% до 355,78 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, е без изменение на ниво от 50,82 пункта.

„Графиката на родните индекси продължи да чертае и днес почти права линия, което показва, че инвеститорите не са заинтересовани нито от агресивни продажби, нито от покупки“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Скромният борсов оборот също е доказателство затова, като и днес той беше до голяма степен формиран от предварително договорени сделки с пакети от акции на М+С хидравлик и Химимпорт.

Сериозни ценови изменения не се наблюдаваха. Все пак прави впечатление, че натискът на продавачите продължава да бъде насочен към емисии като ОЦК и Синергон Холдинг.

Последното, което заслужава някакво внимание от днешната борсова сесия, е лекото раздвижване при компенсаторните инструменти, което може би е свързано с предстоящия централизиран публичен търг“, коментира той.

На регулиран пазар на БФБ бе отчетен оборот от 990 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 895 хил., търговията с компенсаторки бе за 87 хил., а тази с облигации - за 8 хил.

С най-голям оборот бяха М+С хидравлик (-0,3%) – 338 хил. лв. и Химимпорт, привилегировани (0%) – 261 хил. При други 8 емисии търговията бе между 10 и 50 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 45 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 20/18, а при 7 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Елма (+8,1%) и Енемона (+2,7%), а с най-голям спад са книжата на ОЦК (-5,6%) и Синергон (-4%).

Компенсаторните инструменти днес затвориха на следните цени за 1 лв. номинал: компенсаторни записи – 24 ст. (0%), поименни компенсационни бонове – 30,4 ст. (-1,6%), жилищните компенсаторни записи - 24 ст. (+0,8%).

Днес стартира търговията с правата от увеличението на капитала на Ейч Би Джи фонд за инвестиционни имоти АДСИЦ. Сключиха се сделки за 16 250 права, всичките на минималната възможна цена от 0,1 ст. за брой.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Internet
преди 13 години
мъка, повече мъка и най-вече мъкаС една дума голяма мъказащо не ударят кепенците на тази борса и не отидем да търгуваме във Варшава, примерно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още