IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Отчетите осигуриха стабилност на БФБ

Повечето от ликвидните дружества отчетоха отлични продажби, но подобрение в нормата на печалба има само при няколко от тях, посочва анализаторът на Елана Трейдинг

12:37 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цв. Цачев: Отчетите осигуриха стабилност на БФБ

Отчетите за първото тримесечие не раздвижиха фондовия пазар и едва ли има изненадани от този факт, пише Цветослав Цачев*, ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг, в блога на посредника.

Изключенията от правилото са малко, но пък потвърждават друго наблюдение – инвеститорите в България продължават да подкрепят акциите на успешните дружества без значение на посоката на индексите. Неконсолидираните отчети не дават пълна представа за компаниите на борсата, нито пък капиталовият пазар е представителен за българската икономика. Въпреки това може да обобщим какво се случи през първите три месеца на годината с публичните дружества.

За целта извадих данните на компаниите в най-широкия индекс BG40, които в неконсолидираните си отчети показват съществен дял от дейността си. Някои от дружествата имат още приходи и печалби в свои подразделения, което се вижда при консолидацията.

Моментната снимка на компаниите и банките в индекса, с изключение на фондовете за имоти, е следната: печалбите растат от 73,555 млн. лв. на 77,074 млн. лв. Изменението е в рамките на 4,78%. Приходите от продажбите им, но без резултатите на банките, скачат от 601,659 млн. лв. на 744,478 млн. лв., или с 23,8%. Данните са за 23 дружества, включително четирите банки и застрахователната компания Евро инс.

Има още две компании, при които има съществени промени и които имат изкривяване на резултатите си спрямо година назад. Енемона продаде свои активи и реализира голям положителен резултат, а Монбат преструктурира дейността си и извади печелившото рециклиране в дъщерното си дружество. Ако ги изключим и тях, кумулативната печалба на останалите 21 компании (плюс банките и застрахователната компания) намалява с 1,4% до 66,57 млн. лв., а продажбите растат с 21,5% до 660,7 млн. лв.

Ето и изменението на приходите на годишна база на останалите дружества:

Повечето от дружествата се справят отлично. Силните темпове на растеж на приходите имат пряка връзка с повишаването на цените на акциите на трите компании с най-голямо изменение. В средата на таблицата се появяват и няколко изключения от правилото, но като цяло пазарът вече следва позитивните корпоративни новини.

Ето и какво се случва с нормата на печалба през първото тримесечие спрямо същия период на 2010 г.:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още