IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчетният сезон не успя да раздвижи борсата

Единственият тласък за БФБ може да дойде от пренасочването на спестяванията от депозити към акции, смята Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

15:15 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отчетният сезон не успя да раздвижи борсата

Водещият индекс на БФБ – SOFIX прибави 0,2% в първата търговска сесия за седмицата до ниво от 442,21 пункта.

Ценово претегленият BG40 спадна с 0,9% до 132,88 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,1% до 357,95 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се понижи с 0,6% до 50,98 пункта.

"Отчетният сезон на БФБ преминава по-скоро без изненади. Факт е, че инвеститорите не реагираха на отчетите или реакцията бе много, много малка. Не съм изненадан, заради цялостното затишие, в което се намира пазарът. Основен фактор за пазарната активност са капиталите, които се движат, а не толкова самите отчети", заяви за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

"Неохим поевтиня осезаемо във втора поредна сесия след големия ръст напоследък. Това е нормално понеже след голямо увеличение на цената търговията по принцип изтънява и всяка продажба води до по-съществен спад. Тези движения са логични на фона на ниската активност на родната борса. Дори при най-ликвидните дружества днес – ПИБ и Еврохолд, участниците не са много", коментира той.

"Стагнацията на БФБ вероятно ще се слее с традиционно ниската лятна активност. Слабата ликвидност през юли и август обаче може да даде предпоставки за нови повишения. През следващите няколко месеца може да видим по-осезаема корекция навън, но едва ли тя ще се пренесе у нас", смята анализаторът.

"Единственият тласък за БФБ може да дойде от пренасочването на рекордните спестявания от депозити към акции. В момента борсата реално не функционира като място за набиране на капитал. Преобладават увеличения на капитала със средства на мажоритарите или свързани с тях лица. Няма ги IPO-тата с масово участие", констатира Цачев.

"Новината за смъртта на Осама бин Ладен вероятно ще даде моментен импулс на световните пазари, но като цяло едва ли ще свали политическия риск. Реакцията на петрола и суровините бе слаба", завърши той.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 527 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 422 хил. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе на стойност 105 хил. лв.

С най-голям оборот бяха ПИБ (+0,4%) – 126 хил. лв., Еврохолд (0%) – 55 хил. и Трейс Груп (-1,1%) – 31 хил. При още само 6 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 55 емисии. Съотношението печеливши/губещи е 19/23, а при 13 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Елхим (+3,5%), а с най-голям спад са книжата на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (-7,1%), Арома (-4,4%), Зърнени Храни България (-4,2%) и Неохим (-4%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още