IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX без промяна, останалите индекси на БФБ растат

Увеличението на оборотите днес, съчетано със солидни финансови отчети, загатва за възходяща посока в следващите сесии, смята Красимир Йорданов от ДСК Асет Мениджмънт

16:24 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX без промяна, останалите индекси на БФБ растат

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, е на практика без промяна (-0,03%) в днешната сесия на ниво от 441,18 пункта, като от началото на седмицата отстъпва с 0,1%.

Ценово претегленият BG40 нарасна с 1,5% до 134,27 пункта, равнопретегленият BGTR30 се повиши  с 0,9% до 358,86 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 0,7% до 51,68 пункта.

„Увеличението на оборотите на търговия на БФБ днес, съчетано със солидни финансови отчети за първото тримесечие, загатва за възходяща посока на цените на акциите в следващите сесии", заяви за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

„Ако се запази инерцията на ръста на продажбите на индустриалните компании, което зависи главно от европейските пазари, то вероятно още догодина повечето от тях ще достигнат предкризисните нива на продажби. Напълно очаквано през тази година увеличение на бизнеса на компаниите се наблюдава и на вътрешния пазар, редом с ръста на поръчките за чужбина", коментира той.

"Икономическото представяне на българската индустрия е силно чувствително на това в ЕС. Основна тежест в последното има немската индустрия, голяма част от ръста на която се дължи на развиващите се икономики като Китай и Бразилия. Евентуално прегряване на икономиките на тези страни, последвано от "тежко" приземяване, представлява рисков фактор в средносрочен план“, посочи портфолио мениджърът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 3,536 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 2,707 млн., търговията с облигации бе за 810 хил, а тази с компенсаторни инструменти - за 18 хил.

С най-голям оборот при акциите бяха ЦКБ (+0,9%) – 676 хил. лв., Софарма (+0,3%) – 528 хил., ФНИ България АДСИЦ (+1,3%) – 376 хил. и ПИБ (+0,9%) – 329 хил. При още три емисии търговията надхвърли 100 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 70 емисии. Съотношението печеливши/губещи е 34/27, а при 9 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Неохим (+15,4%), ЕМКА (+4,7%), Трейс Груп (+2,8%) и Каолин (+2%), а с най-голям спад са книжата на Фонд имоти АДСИЦ (-6,7%).

И днес търговията с Неохим бе доста волатилна. Сделки се сключваха в широкия диапазон 42,10-46 лв. за акция, като цената на затваряне бе 44,10 лв. – близо до средната за деня от 44,12 лв. за брой. Вчера торовият завод обяви седемкратен ръст в печалбата за първото тримесечие.

Вчера Каолин отчете удвояване на печалбата през първото тримесечие и обяви планове за листване на чужда борса, а днес ЕМКА регистрира 12% повишение в печалбата за първата четвърт на годината

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още