IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН: Зачестяват случаите на незаконно предоставяне на инвестиционни услуги

Предоставяйки финансови активи на нелицензирани от КФН дружества, инвеститорите могат да бъдат измамени, предупреждават от регулаторния орган

14:51 | 28.04.11 г.
КФН: Зачестяват случаите на незаконно предоставяне на инвестиционни услуги

Комисията за финансов надзор (КФН) съобщава за сигнали и множество публикации по повод извършване на услуги по управление на портфейли и предоставяне на инвестиционни консултации от дружества, които нямат издаден лиценз от КФН за извършване на посочената дейност.

Услугата „управление на портфейл” може да бъде предоставяна единствено от дружество, получило лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник от КФН по реда на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ), включително банка, получила съответен лиценз от БНБ и вписана в регистъра на КФН като инвестиционен посредник, или от дружество, получило лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество по реда на Закона за публично предлагане на ценни книжа, уточняват от КФН.

Също така дружествата, имащи право, съгласно издадения им от КФН лиценз, да предоставят услугата „управление на портфейл” трябва да имат сключен договор с инвестиционен консултант.

Съгласно Допълнителните разпоредби на ЗПФИ "Управление на портфейли" е управление на инвестиционни портфейли, по възлагане от клиенти, което се извършва по преценка на инвестиционния посредник за всеки отделен клиент и инвестиционните портфейли, които включват един или повече финансови инструменти.

Инвеститорите, които желаят да предоставят финансови инструменти и парични средства на доверително управление, е необходимо първо да проверят дали съответното дружество е лицензирано от КФН и има право, съгласно издадения лиценз, да предоставя услугата на клиенти. Списък на инвестиционните посредници и управляващите дружества, получили лиценз от КФН, може да се намери на интернет страницата на КФН.

От КФН уточняват също така, че инвеститорите следва да имат предвид, че съгласно действащото законодателство, договори с инвестиционни посредници могат да бъдат сключвани единствено във вписани в регистъра на КФН офиси на дружествата. При сключване на договори и подаване на нареждания, включително предоставяне на парични средства не по банкови сметки на дружеството и извън регистрираните офиси, потенциалните инвеститори могат да станат жертви на измама.

Предоставените финансови активи и парични средства от инвеститорите на дружества, които не са лицензирани и съответно контролирани от КФН, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа.

Предоставяйки финансови активи на нелицензирани от КФН дружества, потенциалните инвеститори могат да бъдат измамени и да понесат значителни финансови загуби, предупреждават от регулаторния орган.

Случаите

На 17 ноември 2010 г. КФН обяви, че във връзка с постъпил сигнал е установено, че към септември 2010 г. „Финанс 5” АД е предлагало управление на портфейли и предоставяне на инвестиционни консултации на клиент, на своята интернет страница, в рубриката „Услуги”, без да притежава издаден от КФН лиценз за извършване на инвестиционни услуги и дейности.

През февруари 2011 г. КФН обяви, че срещу Християн Пашков са постъпили 4 жалби, отнасящи се до невъзстановяване на парични средства, предоставени във връзка с Договори за доверително управление на портфейл от ценни книжа и Договори за брокерски и регистрационни услуги.

На 21 април 2011 г. КФН прикани лицата, сключили договор с Християн Пашков, да предоставят притежаваните документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още