IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Каолин ще се листва на чужда борса

Дружеството отчита 30% ръст на продажбите за първото тримесечие на 2011 г.

08:21 | 28.04.11 г.
И Каолин ще се листва на чужда борса

От края на април мениджмънтът на Каолин АД ще започне подготовка за листване на акциите на дружеството на външна фондова борса, като най-вероятно това ще бъде тази във Варшава, се казва в прессъобщение към тримесечния отчет на Каолин АД, публикувано чрез БФБ-София.

Тази стъпка има за цел да даде по-добра видимост на компанията и да предостави нови възможности в по-далечно бъдеще за набиране на капитал, необходим за навлизането на нови продуктови и географски пазари в сектора на индустриалните минерали. Понастоящем не се предвижда увеличение на капитала чрез издаване на права, уточняват от дружеството.

Към подобна стъпка са се насочили и Софарма АД, Монбат АД и Енемона АД. Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ вече се търгува и на борсата във Варшава, но на сегмента NewConnect, който е алтернативна система за търговия, организирана от Варшавската борса.

Неконсолидираните приходи на Каолин АД за първото тримесечие на 2011 г. нарастват с 29% спрямо същия период на миналата година, като достигат 33 млн. лв., показва отчетът на дружеството.

Печалбата се увеличава от 668 хил. лв. през първото тримесечие на 2010 г. на 1,4 млн. лева за текущия период, което представлява ръст от над 100%. Оперативният резултат на дружеството за първото тримесечие на 2011 г. е 2,3 млн. лева спрямо 951 хил. лева за същия период на 2010 г., се казва в прессъобщението на Каолин.

Компанията отчита нарастване на продажбите във всички свои основни сектори през първото тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на 2010 г.

Керамичната индустрия трайно се очертава като водещ пазар за продуктите на „Каолин“ АД, като на нея се падат близо 40% от общата стойност на продажбите на неконсолидирана база. Независимо от политическата нестабилност в някои от страните в Северна Африка и Близкия Изток, реализацията в керамичния сегмент в този район остава незасегната.

Най-сериозно увеличение спрямо първото тримесечие на 2010 г. бележат приходите от продажби на каолин за хартиената промишленост и от пясъци за леярството – при които ръстът е с близо 50% - както и продажбите във високотехнологичния сигмент на пълнителите, който нараства над 3 пъти.

Разходите за външни услуги се увеличават с близо 50%, което в най-голяма степен се дължи на увеличението на разходите за траспорт и ръста в цените на течните горива през първото тримесечие на 2011 г. В тази връзка мениджмънтът на компанията ще предприеме съответни стъпки за преразглеждане на някои договори с клиенти, при които разходите за транспрот, свързан с течните горива, имат сериозен дял. Друго предизвикателство през следващите месеци остава управлението на събираемостта на вземанията - основно от клиенти на българския пазар, част от които все още изпитват ликвидни затруднения, заявяват от Каолин.

Каолин АД е основен производител на индустриални минерали в Югоизточна Европа. Дружеството е лидер в производството на суровинни решения за производство на стъкло и керамика, като освен това е и ключов доставчик на материали с приложение в пречиствателната индустрия, строителството, леярството и химическата промишленост. През последните няколко години Каолин АД реализира експанзия на Балканите и в Източна Европа чрез придобиването и/или учредяването на свои дъщерни дружества в Сърбия, Румъния, Украйна, Турция и Албания.

За последните 12 месеца акциите му поскъпват с 3,15% до 5,333 лв. за брой и 133 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още