IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЦК спря производството на замърсяващите оловни концентрати

Дружеството очаква да го възобнови в края на май, след като изпълни програмата за намаляване на вредните емисии

16:04 | 18.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
ОЦК спря производството на замърсяващите оловни концентрати

Със заповед на директора на РИОСВ Хасково, работата на цех Агпомерация на Оловно-цинков комплекс (ОЦК АД) Кърджали е била спряна, с което временно се прекратява производството на олово от концентрати, съобщиха от дружеството чрез БФБ.

Междувременно ОЦК ще продължи да изпълнява производствената си програма за олово чрез преработка на вторични метали. Производствената програма за цинк и съпътстващи продукти остава непроменена, както и изпълнението на инвестиционната програма.

Очаква се в рамките на един месец да бъде изпълнена краткосрочна програма за намаляване на емисиите на серен диоксид и след одит от МОСВ производството да бъде възстановено в края на май, се казва в съобщението.

Основният мотив за налагането на мярката е, че ОЦК не изпълнява екологичните изисквания при експлоатацията на инсталацията, замърсява въздуха със серен диоксид и олово и така създава непосредствена опасност и риск за човешкото здраве и околната среда.

Предприятието няма система за собствен мониторинг на емисии от вредни вещества - не се извършват собствени непрекъснати измервания на емисиите на прах и серен диоксид съгласно нормативните изисквания.

Поредната проверка на екоминистерството през март констатира, че емисиите вредни вещества се изпускат неорганизирано във въздуха, не се извършва оценка за неорганизирани емисии на площадката и не се предприемат мерки за ограничаването им.

Акциите на ОЦК се понижиха с 1,3% в днешната търговия на БФБ до ниво от 10,90 лв. за брой, което представлява повишение от 6,6% от началото на годината и спад от 18% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 91,7 млн. лв.
 

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още