IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижения за индексите на БФБ при нисък оборот

Въпреки възможната лека корекция на пазара, трендът до края на годината е положителен, смята Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

16:20 | 13.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Понижения за индексите на БФБ при нисък оборот

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,6% в днешната сесия до ниво от 439,80 пункта.

Ценово претегленият BG40 отстъпи с 0,4% до 131,61 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,5% до 353,91 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, загуби 0,5% до 51,22 пункта.

„Дори и при недостиг на време, един бегъл поглед на форумите и чат каналите на инвеститорите в България ще ни отговори на въпроса какво става на пазара", заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Част от основните позиции напреднаха ценово от началото на годината и въпреки че всички си казват “далеч сме от справедливата цена или е „за hold”, се върнахме към ниския оборот и изчакване. Някои от дребните играчи събират понатрупаните леки печалби, в контекста на поговорката за лозето и страха. Страхът, който, колкото и да е “слаба паметта” на пазара, засега надделява. Всичко това обаче е здравословен процес, който, колкото и да мислим, че ни е изхвърлил от глобалния пазар като общо движение, толкова и ни доближава до него“, коментира той.

„Нормално е да имаме процес на консолидиране след доброто начало на годината; нормално е да има отсяване на позиции; нормално е да се чакат отчетите за първото тримесечие с интерес, за да се види до колко рентабилността е пострадала от скока на суровините и как върви възстановяването на българската икономика; нормално е да чакаме формалното преминаване към фалити на отделни компании, а на другия полюс да се правят добри придобивания или продажби на активи, като очакваният катализатор е продажбата на държавни дялове; нормално е ако е имало интерес на чуждестранните инвеститори, то той да е поетапен; нормално е ...“, разсъждава Иванов.

„Затова, въпреки възможната лека корекция на пазара, която може да се окаже и не чак толкова дълга, трендът за развитие е в положителна посока и мисля, че има още много на какво да се радваме до края на годината“, завърши портфолио мениджърът.

Борсата днес отчете оборот от 1,114 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,058 млн. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 56 хил. лв.

Близо половината от оборота на пазара на акции се дължеше на Фонд за недвижими имоти България. Прехвърлени бяха малко над 1% от акциите на АДСИЦ-а. Големите пакети преминаха при цена 0,78 лв. за акция, на колкото приключи и търговията, което е понижение от 1,1% спрямо вчера.

От останалите дружества с най-голям оборот бяха традиционно ликвидните ПИБ (+1,2%) – 82 хил. лв., КТБ (-1,3%) – 75 хил. лв., Химимпорт (-1%) – 66 хил. лв. и ЦКБ (-1,6%) – 54 хил. лв. При още 8 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 65 емисии. Съотношението печеливши/губещи е 20/30, а при 15 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ОЦК (+2,4%), а с най-голям спад са книжата на Фонд имоти АДСИЦ (-2,9%). При по-нисък оборот Соларпро Холдинг поскъпна с 5,7%, а Тодоров АД поевтиня с 6,3%.

От Соларпро днес съобщиха, че дъщерно дружество на холдинга е изпълнило поръчка за китайския пазар на стойност 1 млн. евро.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
puf paf
преди 13 години
В последно време Бончо винаги познава , нека му се доверим отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Затова, въпреки възможната лека корекция на пазара, която може да се окаже и не чак толкова дълга, трендът за развитие е в положителна посока и мисля, че има още много на какво да се радваме до края на годината, завърши портфолио мениджърът.А дано ама надали. След сделката Кремиковци България ще е извън полезрението на чуждестранните инвеститори за дълго. Трябва да се радваме ако се повтори сценарият от 2010-та - света расте, ние празнуваме че не падаме с много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още