IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пролетна умора на БФБ

Ниската активност потвърждава изчаквателния режим, в който се намират участниците на борсата, коментира Иво Толев от Ултима Капитал Мениджмънт

16:05 | 12.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пролетна умора на БФБ

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,6% в днешната сесия до ниво от 442,62 пункта.

Ценово претегленият BG40 спадна също с 0,6% до 132,20 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 0,8% до 355,90 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, отстъпи с 0,4% до 51,49 пункта.

„Явно пролетната умора се настани на БФБ. И днес търговската сесия бе инертна, като относително високият оборот не е показателен за общото летаргично настроение", заяви за Investor.bg Иво Толев*, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

"Ако изключим вероятно уговорените сделки с Костенец-ХХИ и Сила Холдинг, оборотът от останалата търговия е само 650 хил. лева (без сделките на извън регулиран пазар). Тази ниска активност потвърждава изчаквателния режим, в който се намират участниците на БФБ и носи нормален отлив от интереса към покупки. Остават надеждите, че това ще се запази така (само) до първите тримесечни отчети на публичните дружества, които трябва да бъдат публикувани до края на месеца“, коментира той.

Борсата днес отчете оборот от 1,671 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,566 млн., търговията с компенсаторни инструменти бе за 103 хил., а тази с облигации - за към 2 хил.

Две трети от оборота на пазара на акции се пада на Костенец-ХХИ (+3,4%) – 720 хил. лв. и Сила Холдинг (+1,9%) – 303 хил. лв. При други 16 емисии търговията бе между 10 и 65 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 57 емисии. Съотношението печеливши/губещи е 19/31, а при 7 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Костенец-ХХИ (+3,4%) и ФНИ България АДСИЦ (+2,3%), а с най-голям спад са книжата на Софарма имоти АДСИЦ (-9,4%), ОЦК (-7,6%) и Зърнени Храни България (-3,6%).

Софарма имоти вчера обяви планове да набере 2,34 млн. лв. чрез увеличение на капитала с 10%.

Заповед за частично затваряне на оловното производство в ОЦК се подготвя и предстои да бъде издадена от РИОСВ-Кърджали, уточниха вчера за Investor.bg от екоминистерството.

Днес стартира търговията с привилегированите акции на Меком. Сключиха се две сделки (всяка с по 100 акции) на цени от съответно 1 лв. и 1,05 лв. за брой. Акциите са с номинална и емисионна стойност от 1 лв.

Книжата са с годишен дивидент от 18%, като по време на подписката бяха записани и заплатени едва 2% от предложеното количество акции, но минималният праг бе 1% и така емисията се счете за успешна.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още