IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX започна седмицата с повишение при оборот от под половин милион лева на БФБ

Все повече индивидуални инвеститори се отчайват от слабата търговия, но това не означава непременно спад в цените, смята Благовест Крачев от Карол

16:44 | 11.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX започна седмицата с повишение при оборот от под половин милион лева на БФБ

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,3% в първата сесия за седмицата до ниво от 445,34 пункта.

Ценово претегленият BG40 спадна с 0,5% до 132,95 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,1% до 358,77 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се понижи с 0,2% до 51,68 пункта.

„Почти няма с какво да запомним днешната сесия, освен с изключително вялата търговия. Днешният оборот е сред най-ниските от много време насам. Все повече индивидуални инвеститори се отчайват от слабата търговия и малко по малко разпродават. Най-общо можем да кажем, че ситуацията на БФБ се върна във времето от 2010 преди ръста от месец декември“, заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

„Това не означава, че ситуацията е негативна за цените. Видяхме, че пазарът дълго време може да стои в подобна летаргия и за съвсем кратко време да излезе от нея пак по същата причина, свързана с ниската ликвидност. Българския пазар остава място за по-търпеливите и евентуално за новите участници, решили да инвестират на БФБ“, коментира брокерът.

Борсата днес отчете оборот от 446 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 370 хил., търговията с облигации бе за 64 хил., а тази с компенсаторни инструменти - за 13 хил.

С най-голям оборот бяха Софарма (+2,7%) - 64 хил. лв., Стара планина Холд (+1,8%) – 42 хил. и ЦКБ (+0,3%) – 40 хил. При още 7 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 56 емисии. Съотношението печеливши/губещи е 19/28, а при 9 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Момина крепост (+3,4%) и Софарма (+2,7%), а с най-голям спад са книжата на София-БТ (-2,9%) и Енемона (-2,7%). 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още