IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX остана без промяна в днешната сесия

На борсата се изтъргуваха 13% от емисията на Рой Пропърти Фънд АДСИЦ, а акциите на Хидравлични елементи и системи поскъпнаха с 8%

16:46 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX остана без промяна в днешната сесия

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, остана на практика без промяна (-0,01 пункта) в днешната сесия на ниво от 445,40 пункта, като от началото на седмицата е на минус 0,1%. Ръстът на индекса от началото на годината е 23%.

Ценово претегленият BG40 се повиши с 0,5% до 133,90 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,2% до 358,19 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, нарасна с 1% до 51,67 пункта.

"Днес на борсата активността бе малко по-голяма от вчерашната, концентрирана основно към Химимпорт, Софарма Трейдинг, Стара планина Холд и Еврохолд. В края на сесията се изтъргуваха по-големи количества от правата от увеличението на капитала на Еврохолд, като интересът е по-скоро от спекуланти, а не с цел записване на акции", заяви за Investor.bg Гено Тонев*, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.

"Парите на спекулативно настроените инвеститори бяха бързо похарчени по време на повишенията от началото на годината, което лишава пазара от свободни средства. Раздвижване в цените би накарало тези инвеститори да излязат на пазара като продавачи, което ще увеличи разполагаемите им средства, а така ще се стимулира борсовата активност.

Колкото и да се твърди, че БФБ е встрани от международните пазари, те неминуемо й оказват влияние. Корекцията и консолидацията навън бяха последвани от такива и тук, като нищо чудно да последваме и евентуалното възстановяване на чуждите пазари", коментира той.

"По отношение на обявения вчера конкурс за посредник, който да продаде държавните 33% от Е.ОН чрез БФБ-София, мисля, че предлагането чрез вписване на емисиите като публични би имало осезателен ефект върху развитието на родната борса", посочи анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 893 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 885 хил., търговията с компенсаторни инструменти бе 7 хил., а тази с облигации – за малко над хиляда.

С най-голям оборот бяха Химимпорт (-1,3%) - 132 хил. лв., Рой Пропърти Фънд АДСИЦ (+26%) – 110 хил., Каучук (0%) – 109 хил. и Стара планина Холд (+2,6%) – 90 хил. При други 13 емисии търговията бе между 10 и 60 хил. лв.

Близо 13% от емисията на Рой пропърти премина през борсата, като сделки с АДСИЦ-а не бе имало повече от две години.

На пазара на акции се търгуваха общо 65 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 27/29, а при 9 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст, освен Рой пропърти, са акциите на Хидравлични елементи и системи (+8%) и ФНИ България АДСИЦ (+4,6%), а с най-голям спад са книжата на Синергон Холдинг (-1,9%) и Химимпорт (-1,3%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още