IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилоза гласува за преструктуриране на кредитни задължения

Новите погасителни планове предвиждат изплащане на до 6 млн. евро през 2012 и на до 10,2 млн. евро през 2015

10:32 | 06.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Свилоза гласува за преструктуриране на кредитни задължения

Общото събрание на Свилоза АД, проведено на 2 април, е овластило Съвета на директорите (СД) на дружеството, в качеството му на заемател и като едноличен собственик на капитала на дъщерното Свилоцел ЕАД, да преструктурира заема от ЕБВР в размер на 18 млн. евро, отпуснат на Свилоза и Свилоцел през ноември 2005, съобщи компанията чрез Бюлетин Investor.bg.

Към 31 декември 2010 не бе погасявана главница по заема, а размерът на начислените и неплатени лихви бе 1,5 млн. евро. Разходите по управление на заема са 239 хил. евро. За януари 2011 има неплатени лихви в размер на 87 хил. евро.

Сред параметрите на преструктурирането са:
- сума на главницата след предоговарянето - до 21 млн. евро;
- начална дата на плащанията по главницата - март/април 2011;
- краен срок за погасяване на заема - октомври 2015;
- размер на лихвата по заема - 3 месечен EURIBOR + 3,5% надбавка.

Крайната погасителна вноска по заема през 2015 е до 6,2 млн. евро, като преди това ще бъдат платени допълнително до 4 млн. евро през юли 2012 извън погасителния план, с цел по-бързото погасяване на задължението.

Събранието е овластило СД да преструктурира и кредита от Нордик Инвестмънт Банк на стойност 10 млн. евро, отпуснат на двете дружества през декември 2005 и изменен през март 2006.

Преструктурирането включва:
- сума на главницата след предоговарянето - до 11,5 млн. евро;
- начална дата на плащанията по главница - март/април 2011;
- краен срок за погасяване на заема - октомври 2015;
- размер на лихвата по заема - 3 месечен EURIBOR + 3,5% надбавка.

Крайната погасителна вноска по заема през 2015 е до 4 млн. евро, като преди това ще бъдат платени допълнително до 2 млн. евро през юли 2012 извън погасителния план, с цел по-бързото погасяване на задължението.

Допълнителните плащания по двата кредита ще бъдат осигурени от приходи по делото на Свилоцел ЕАД срещу Andritx OY, 60% от превишението на планираните свободни парични средства по бизнес план и заем от мажоритарния акционер на Свилоза АД - А.Р.У.С. Холдинг АД до размера на попълване на сумата от 1 до 3 млн. евро.

СД е бил овластен да сключи договор за подчинен заем с А.Р.У.С. Холдинг АД в размер до 3 млн. евро и 8 % фиксирана годишна лихва.

Срокът на договора за заем и погасяването на същия е до края на 2018, при условие, че бъде прието и приведено в изпълнение решението по т. 1 от мотивирания доклад.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Tия не се ли биеха по гърдите с някакви рекордни печалби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Там един от собствениците е много симпатичен и диалогичен но искам да му дам един безплатен съвет Виж пич може да преструкторираш заемите си както искаш -сега банките са много отворени за разговори и отстъпки но никога не закъснявай с плащането на лихвите по тези заеми Просто намери наин да си плащаш лихвите на време Съвета наистина е безплатен Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още