IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията на борсата изтънява, но като цяло няма натиск за продажби

Икономическите и фундаменталните фактори са до голяма степен игнорирани, както на международните пазари, така и на БФБ, смята Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

16:16 | 05.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Търговията на борсата изтънява, но като цяло няма натиск за продажби

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, отстъпи с 0,3% в днешната сесия до ниво от 445,41 пункта, прекъсвайки серията си от осем поредни повишения, в които обаче бе нараснал само с 2,2%.

Индексът отстъпи с 1% през март, след като бе нараснал с 9,9% през януари и с 13% през февруари, като ръстът му от началото на годината е 22,9%.

Ценово претегленият BG40 се понижи с 0,4% до 133,28 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,5% до 357,53 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се повиши с 0,5% до 51,17 пункта.

„Сравнително умерена търговия в днешната сесия, като оборотите падат, но все още са по-високи от началото на годината. Ниските обеми означават, че не можем да очакваме големи скокове – още е рано“, заяви за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

„Усеща се някакво забавяне на активността и намаляване интереса на инвеститорите. Пазарът изтънява, но като цяло няма натиск за продажби – цените бързо връщат пониженията.

Прекъсването на положителната серия при SOFIX не трябва да се тълкува като някакъв пазарен сигнал. Опасенията през следващите месеци са обемите да паднат до тези от края на миналата година.

Ако това се случи, търсенето може да се окаже под сравнително постоянното предлагане, което ще доведе до устойчиво понижаване на индексите, но с ниски темпове. В сегашната ситуация обаче търсенето все още има превес над предлагането, което доведе до поредицата от скромни повишения“, коментира той.

„Рискът на БФБ в момента е ограничен до спад от примерно 5-10%. Съвсем различно би било, ако ръстът от началото на годината бе не 20-на, а 40-50% - тогава и потенциалната корекция би била по-голяма.

Сегашният по-скромен ръст не поражда силни желания за осребряване на печалби, а и инвеститорите, за разлика от 2009, са по-дългосрочно настроени – големите ръстове привличат спекулативен капитал, който е готов и бързо да се оттегли“, допълва Цачев.

„Личната ми оценка е, че в момента икономическите и фундаменталните фактори са до голяма степен игнорирани, както на международните пазари, така и на БФБ.

Оптимизмът на Запад е много голям, като рисковете от събитията в Близкия Изток и Япония, както и тези от дълговата криза в Европа, са недооценени.

У нас пък пазарът реагира слабо на корпоративните новини, като например продажбата на активи от Енемона не предизвика никаква реакция.

Очаквам цялостната инвеститорска нагласа, която е позитивна, да доминира над корпоративните отчети. На пазара са останали по-дългосрочните инвеститори“, констатира анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 1,598 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,239 млн., търговията с облигации бе за 357 хил., а тази с компенсаторни инструменти – за към 3 хил.

С най-голям оборот бяха Трейс Груп (-1,1%) - 382 хил. лв. и Адванс Терафонд АДСИЦ (+2,2%) – 274 хил. лв. При други 15 емисии търговията бе между 10 и 83 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 57 позиции. Съотношението печеливши/губещи е 15/30, а при 12 акции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Адванс Терафонд АДСИЦ (+2,2%), Булгартабак (+1,7%) и ЕМКА (+1,4%), а с най-голям спад са книжата на Фонд имоти АДСИЦ (-3,9%), Зърнени Храни България (-2,2%) и Холдинг Пътища (-2%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Че тя е изтъняла от има няма 3 и повече години хахахаха!Рискът на БФБ не е в спадовете - а в неликвидността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още