IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Благоевград БТ” очаква 20% ръст на продажбите за 2011 година

Цигарената фабрика в Благоевград изпраща до митниците информация от три контролни точки

18:38 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
„Благоевград БТ” очаква 20% ръст на продажбите за 2011 година

Цигарената фабрика „Благоевград БТ” АД, част от „Булгартабак Холдинг” АД, очава ръст на производството и съответно продажбите на цигари за тази година над 20 на сто спрямо 2010 година, съобщи изпълнителният директор на предприятието Петър Папучаров.

Според предварителните разчети ръстът ще дойде главно от износ.

През миналата година общата продукция на фабриката е 8000 тона цигари, като около 70 на сто от нея е била предназнаечна за износ. Съотношението между обема на цигарите за износ и тези за вътрешния пазар за настоящата година се очаква да бъде приблизително същото, каквото е било и през 2010 година.

За Investor.bg Петър Папучаров обясни, че предприятиято работи само по осигурени поръчки по договори и в момента капацитетът на фабриката не е изцяло запълнен. Готова продукция на склад се задържа само до две седмици, посочи той.

Заявките от контрагентите се правят до 20-то число на всеки месец за съответните количества за следващия, а при дългосрочни договори се правят уточнения на обемите.

За миналата година благоевградската фабрика е изнесла най-много цигари за Близкия и Средния Изток. За тази година очакванията са приблизително същите, като се планира и разширение на външните пазари.

Поръчките за чужбина се плащат от купувачите преди доставката. Тъй като всяка партида цигари се знае точно за къде е предназначена, кашоните, които ще пътуват по море, се опаковат допълнително, за да не проникне влага при продукцията, обясняват от фабриката.

Във фабриката в Благоевград има три т.нар. „контролни точки”, от които се подава директно информация в митниците за постъпилите количества тютюн и произведени количества цигари, при изисквани по закон две, отбеляза директорът на цигарената фирма.

Първата контролна точка е за постъпилия обем тютюн в предприятието, който в по-голямата си част е внос от различни страни в света. Този контрол се извършва преди да започне на практика производствения процес.

По принцип от 10 т тютюн се произвеждат около 12 млн. къса цигари, посочват от фабриката.

Втората контролна точка, каквато има само в благоевградската цигарена фабрика, е за обема на нарязания тютюн, за който показател също директно се изпраща информация в митниците.

От третата контролна точка митниците получават информация за количеството готова продукция, която излиза от „Благоевград БТ” и така всеки кашон с цигари се облага с акциз, категорични са от дружеството.

 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още