IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX отстъпи с 1% през март след ръстове от 10% през януари и 13% през февруари

Последната мартенска сесия премина под знака на повишена ликвидност, като индексите получават подкрепа от оптимизма на западните пазари

15:50 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX отстъпи с 1% през март след ръстове от 10% през януари и 13% през февруари

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, прибави 0,4% в последната мартенска сесия до ниво от 445,43 пункта, като от началото на седмицата се повишава с 1,3%.

Това е шесто поредно повишение за SOFIX и десето в последните дванадесет сесии, през които той е нараснал с близо 5%.

Индексът отстъпи с 1% през март, след като бе скочил с 9,9% през януари и с 13% през февруари. Ръстът му от началото на годината е 22,9%.

За месеца ценово претегленият BG40 се покачи с 1,2% (-0,3% в днешната сесия), равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,2% (+0,4% днес), а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, нарасна с 1,9% (+2,9% днес). От началото на годината ръстовете са съответно 16,6%, 18,9% и 18,6%.

„След два дни на спад днес ликвидността на БФБ се завърна – общият оборот възлезе на близо 3 млн. лв., в резултат на активна търговия на пазара на акции“, заяви за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

„Оптимизмът на западните пазари оказва подкрепа на българските индекси, но инвеститорите ще наблюдават под лупа предстоящите отчети за първото тримесечие. Предвид покачващите се цени на суровините и високата производствена инфлация е възможно маржовете на печалбите на някои компании да регистрират свиване. Очаквам обаче бързият ръст на продажбите да компенсира спада на рентабилността, в резултат на което нетните печалби ще отчетат покачване“, коментира той.

Нарастването на инфлацията в еврозоната вероятно ще подтикне ЕЦБ да увеличи основната лихва, което ще донесе висока волатилност на финансовите пазари“, посочва анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 2,769 млн. лв., почти изцяло формиран на пазара на акции.

Голяма част от него се дължеше на обикновените акции на Химимпорт. Прехвърлени бяха книжа за 1,7 млн. лв., като големият пакет премина на цена 3,58 лв. за брой, а търговията приключи на ниво от 3,57 лв. за акция (+0,1%).

От останалите дружества с най-голям оборот бяха Софарма (-1%) - 305 хил. лв., ФНИ България АДСИЦ (+9,6%) – 131 хил. лв. и привилегированите акции на Химимпорт (+2,5%) – 95 хил. лв. При други 13 емисии търговията бе между 10 и 70 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 83 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 45/24, а при 14 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ФНИ България АДСИЦ (+9,6%), Адванс Екуити Холдинг (+8,4%) и Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (+5,1%), а с най-голям спад са книжата на Етропал (-21%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още