IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН прие проект на закон за колективните инвестиционни схеми

Регулаторният орган вписа нов договорен фонд Комодити Стратеджи Фонд, както и емисията акции на Валор Пропъртис АДСИЦ

13:37 | 31.03.11 г.
КФН прие проект на закон за колективните инвестиционни схеми

Комисията за финансов надзор одобри проект на Закон за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране.

С новия проектозакон се транспонират европейски директиви 2009/65/ЕС, 2010/42/ЕС, 2010/43/ЕС. Уреждат се нови изисквания към дейността на колективните инвестиционни схеми (КИС), тяхната инвестиционна политика и дейността на управляващите дружества.

Предвижда се чрез паспорта на управляващото дружество да бъде възможно учредяването на КИС в други държави - членки на ЕС.

В структурата на закона са предвидени две основни части - едната е свързана с дейността на КИС по Директива 2009/65/ЕС, а другата - урежда дейността на други предприятия за колективно инвестиране, като в проектозакона е уредена дейността на инвестиционните дружества от затворен тип. Предвижда се в последствие да бъде уредена и дейността на други non- UCITS, като се отчете и факта, че през 2012 г. се предвижда Европейската комисия да приеме и Директива относно лицата, управляващи фондове за алтернативни инвестиции.

Проектът ще бъде представен в Министерство на финансите за междуведомствено съгласуване.

На днешното си заседание КФН издаде и разрешение на УД Болкан Капитал Мениджмънт АД за организиране и управление на договорен фонд Комодити Стратеджи Фонд. Фондът бе вписан като емитент с умерено до висок рисков профил, като той ще реализира текущи доходи от инвестиции в борсово търгувани фондове и акции, търгувани на основните фондови пазари в Европа, САЩ и Азия.

Регулаторът е вписал Валор Пропъртис АДСИЦ, гр. София като публично дружество в регистъра на КФН. Издадената от дружество емисия акции е вписана с цел търговия на регулиран пазар. Тя е в размер на 650 000 лева, разпределени в 650 000 броя обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. всяка и с ISIN код BG1100013108.

Също така КФН е издала одобрение на Лев Инвест АДСИЦ, гр. София за замяна на обслужващото дружество СК Фактори ЕООД с Би Ел Консулт ООД.

Свързани компании:

Валор Пропъртис АДСИЦ - права 2010 г.(VPCR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още