IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пети пореден ръст за SOFIX, но при слаба активност

Раздвижване на пазара можем да очакваме едва с наближаването на отчетите за първото тримесечие, смята Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

14:52 | 30.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пети пореден ръст за SOFIX, но при слаба активност

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, прибави 0,2% в днешната търговия до ниво от 443,53 пункта, като от началото на седмицата е на плюс 0,9%. Това е пето поредно повишение за SOFIX и девето в последните единадесет сесии, през които той е нараснал с 4,4%, а от началото на годината расте с 22%.

Ценово претегленият BG40 се повиши с 0,7% до 134,14 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,5% до 359,31 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, спадна с 0,9% до 49,97 пункта.

„Днешната сесия, също както тези от предходните дни, няма да се запомни с нещо особено“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Институционалните инвеститори днес бяха по-слабо активни, след като вчера повишиха значително цените на акциите на компании като ЕМКА, Доверие, Каолин, ХЕС, Индустриален капитал холдинг и други.

Значимо поскъпване днес видяхме при акциите на Формопласт, което безспорно е свързано с приключването на първото тримесечие на годината.

И през днешната сесия не минахме без прехвърляне на някои по-големи пакети, като този път това се случи с книжа на Химимпорт, Елпром-ЗЕМ и Енемона.

Последното, което заслужава внимание от днешната търговия, е продължаващото необичайно поскъпване на акциите на Петрол, на което ставаме свидетели вече няколко поредни сесии“, коментира той.

Книжата на Петрол поскъпват с 13% от началото на седмицата и със 70% от началото на месеца, но все още са с 8% под нивото, на което приключиха миналата година.

„В началото на април активността вероятно съвсем ще спадне, като едва с наближаването на публикуването на отчетите за първото тримесечие можем да очакваме раздвижване на пазара“, предвижда анализаторът

Борсата днес отчете оборот от 2,319 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 2,297 млн. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 22 хил. лв.

Голяма част от оборота се дължеше на обикновените акции на Химимпорт. Прехвърлени бяха книжа за близо 1,5 млн. лв., като големият пакет премина на цена 3,52 лв. за брой, а търговията приключи на ниво от 3,57 лв. за акция (+0,5%).

От останалите дружества с най-голям оборот бяха Елпром-ЗЕМ (+0,2%) - 135 хил. лв. и привилегированите акции на Енемона (-0,9%) – 127 хил. лв., а при други 20 емисии търговията бе между 10 и 70 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 81 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 47/26, а при 8 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Алкомет (+6,2%) и Петрол (+4,9%), а с най-голям спад са книжата на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (-6,4%) и ЕМКА (-4,3%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още