IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родната борса изчаква развитието на чуждите пазари

Липсата на панически разпродажби на БФБ говори за доверие, смята Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

16:50 | 17.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Родната борса изчаква развитието на чуждите пазари

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, прибави 0,2% в днешната сесия до ниво от 435,12 пункта, като от началото на седмицата е на минус 0,4%. Сделките с дружества от индекса съставляваха 74% от оборота на пазара на акции.

Ценово претегленият индекс BG40 се повиши с 0,4% до 130,36 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,1% до 350,90 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, е на практика без промяна (-0,02%) на ниво от 50,33 пункта.

„Хубаво е, че поради часовата разлика с Япония капиталовият ни пазар в последните дни пропуска да отрази „паниращата“ разпокъсана информация от там, която сваляше европейските, американските и азиатските пазари.

Точна равносметка за удара на земетресението върху световната икономика е много трудно да се направи все още, въпреки излизащите груби оценки. Това от своя страна парализира представите за стойност на активите от страна на инвеститорите на развитите пазари, нещо което все още не сме забравили като чувство отпреди 2-3 години", заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"На БФБ ситуацията може да се опише като “стъписан заек”, който се оглежда дали всички животни са тръгнали в определена посока, за да може да се включи с изпреварващо тичане. Рано или късно проблемът с топящите се реактори и ядрените басейни трябва да намери своето решение, което ще успокои пазарите и ще свали волатилните индекси.

Самият факт, че на БФБ липсват големи разпродажби (сравнително нисък обем) при спад на индексите, т.е. панически разпродажби, говори за “запазване на мнението” за този пазар от страна на инвеститорите", коментира портфолио мениджърът.

"Не трябва да забравяме, че в понеделник влизат в сила новите тегла на индексите, а това обикновено повлиява на търговията в предпоследните две сесии, поради ребалансиране на фондове и инструменти, обвързани с индексите“, добавя той.

Борсата днес отчете оборот от 2,339 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 2,312 млн. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 27 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Софарма (-1,5%) - 737 хил. лв. и Зърнени Храни България (-0,2%) – 377 хил. лв. При още 5 емисии търговията надхвърли 100 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 71 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 23/35, а при 13 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Унифарм (+6,2%), Петрол (+6,2%) и Фонд Имоти АДСИЦ (+5,8%), а с най-голям спад са книжата на Неохим (-4,4%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още