IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БФБ отчете най-ниския оборот на пазара на акции от първата седмица на 2011

Борсата реагира на външните сътресения по обичайния начин - със слаба търговия и умерени понижения, коментира Красимир Йорданов от ДСК Асет Мениджмънт

16:10 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
БФБ отчете най-ниския оборот на пазара на акции от първата седмица на 2011

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,7% в първата сесия за седмицата до ниво от 433,80 пункта. Сделките с дружества от индекса съставляваха 60% от оборота на пазара на акции.

Ценово претегленият индекс BG40 спадна също с 0,7% до 129,80 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,6% до 352,42 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, загуби 0,7% до 50,24 пункта.

„След достигнатите дъна на пазарите през 2009 г. българският пазар на акции реагира на външни сътресения, подобно на днешния срив на японския индекс Nikkei, с нисък оборот и умерени понижения", заяви за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

"Днешната сесия не направи изключение – основните борсови индикатори отстъпиха с малко над половин процент, а оборотът възлезе на едва половин милион лева. Размерът на последния загатва, че най-активни са дребните борсови спекуланти, докато институционалните инвеститори остават пасивни. Вероятно настроението на пазара ще е предимно негативно до края на работната седмица", коментира той.

"След данните на НСИ относно индустриалното производство и оборота в промишлеността през януари, очаквам отчетите на компаниите износителки на БФБ за първото тримесечие като цяло да покажат внушителни ръстове на оборотите и увеличаване на печалбите, тъй като корелацията между Общия индекс на оборота в промишлеността на НСИ и Индекса на оборота на промишлените компании на Investor.bg е много близка до единица", посочи портфолио мениджърът.

"От своя страна предварителните оценки за БВП на страната през четвърто тримесечие (по съпоставими цени от 2000 г.) показаха положителен принос към растежа, както на нетния износ, така и на инвестициите и потреблението, което е добър сигнал и за дружествата с продажби към вътрешния пазар”, добави той.

Борсата днес отчете оборот от 491 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 403 хил. лв. - най-ниският от първата седмица за годината насам, а търговията с компенсаторни инструменти бе за 87 хил. лв.

Днес се проведоха два аукциона за неизползвани права от увеличения на капитала. 9,4% от правата на Инвестор.БГ и 49,4% от правата на Асенова крепост бяха прехвърлени на минималната цена от 0,1 ст. за брой.

Преди аукциона за правата на Инвестор.БГ бяха заявени за използване 91% от всички, като 50% бяха купени, а останалите 40% - записани от първособствениците им.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха Монбат (+5,8%) - 71 хил. лв., ФНИ България АДСИЦ (0%) - 41 хил. лв. и ЦКБ (-0,8%) – 37 хил. лв. При още само 8 емисии оборотът надхвърли 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 54 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 17/30 а при 7 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Монбат (+5,8%) и Зърнени Храни България (+2,6%), а с най-голям спад са книжата на БАКБ (-3,4%), Адванс Терафонд АДСИЦ (-2,5%) и Трейс Груп Холд (-2,4%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още