IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпление за индексите на БФБ

Причина за предпазливостта на пазара продължава да бъде несигурният световен икономически климат, коментира за Investor.bg Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

15:28 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отстъпление за индексите на БФБ

Водещият индекс на борсата – SOFIX, отстъпи с 0,2% в днешната сесия до ниво от 445,78 пункта, като от началото на седмицата се повишава с 1,2%. Сделките с дружества от индекса съставляваха 50% от оборота на пазара на акции.

Ценово претегленият индекс BG40 се понижи с 0,3% до 131,26 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,8% до 357,71 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, загуби също 0,8% до 50,55 пункта.

„Днес наблюдавахме поредната скучна сесия за тази седмица. По-интересните позиции и днес бяха ЦКБ (-2%), Химимпорт (-0,2%), М+С хидравлик (-1,3%), Фонд имоти (-1%) и Еврохолд България (+1%), като към тях трябва да добавим и акциите на Агро Финанс АДСИЦ (-4,8%), които днес изненадващо бяха подложени на разпродажби“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

Вчера извън регулиран пазар бяха прехвърлени близо 20% от капитала на Агро Финанс АДСИЦ на обща стойност 8,82 млн. лв. при цена от 1,40 лв. за акция, а днес цената на затваряне на борсата бе 1 лв. за брой.

Днес Еврохолд изнесе данни, че автомобилният му подхолдинг е продал с 21% повече коли през февруари на годишна база, а застрахователното поделение на холдинга е реализирало през месеца повишение от 7% в премийния приход, като ръстът при ГО е 62%.

„В началото на сесията станахме свидетели на някои разпродажби при ЦКБ и изкупувания при ЕМКА и Индустриален Капитал Холдинг, които имаха потенциал да повишат инвеститорската активност, но впоследствие търговията отново замря, като дори липсваха и обичайните за последните дни пакетни сделки", коментира той.

"Причина за предпазливостта на пазара продължава да бъде несигурният световен икономически климат, свързан с високите цени на петрола и дълговите проблеми в Европа. Освен това водещите американски и европейски борсови индекси имат потенциал за пробив на техническите подкрепи, което също носи известен риск в краткосрочен план. Инфлационният натиск у нас също не бива да се пропуска като фактор за ограничаване на възстановяването на икономиката през тази година", посочи анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 3,611 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 961 хил. лв., търговията с облигации (изцяло с книжа на Хелт енд уелнес АДСИЦ) бе на стойност 2,636 млн. лв., а тази с компенсаторни инструменти бе за 14 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха ФНИ България АДСИЦ (+1,1%) - 134 хил. лв., ПИБ (0%) - 118 хил. лв. и ЦКБ (+1,3%) – 102 хил. лв. При още 14 емисии оборотът надхвърли 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 75 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 17/44, а при 14 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ЕМКА (+5%), а с най-голям спад са книжата на Агро Финанс (-4,8%) и Индустриален Капитал Холдинг (-4,2%). Варантите на Енемона загубиха близо 10% до 0,72 лв. за брой.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още