IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Блокови сделки доминираха търговията на БФБ

Понижението на гръцкия рейтинг от Moody’s не предизвика разпродажби на борсата

15:08 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Блокови сделки доминираха търговията на БФБ

Водещият индекс на борсата – SOFIX, прибави 0,2% в първата сесия за седмицата до ниво от 441,79 пункта. Сделките с дружества от индекса съставляваха 73% от оборота на пазара на акции.

Ценово претегленият индекс BG40 се понижи с 0,4% до 131,24 пункта, равнопретегленият BGTR30 е на практика без промяна (+0,02%) на ниво от 357,24 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, отстъпи с 0,3% до 50,40 пункта.

„В първата борсова сесия след националния празник на България търговията се определяше от договорени сделки по някои ликвидни позиции. Като цяло пазарът нямаше ясно изразена посока - измененията на индексите бяха в рамките на +/-0,4%", заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„Акциите на Индустриален Капитал Холдинг завършиха сесията със значителен ръст (+6,3%), след като дружеството отчете значително подобрение в консолидираните си приходи и печалба през 2010. Интересна бе и търговията с правата от увеличението на Индустриален Холдинг България, където бяха прехвърлени над 40 хил. права при средна цена от 0,2 ст. за брой“, коментира той.

„Ако отчетем състоянието на глобалните пазари в момента и спадовете, реализирани в края на предходната седмица и днес по време на азиатската сесия, този завършек на борсовата сесия може да се счита за положителен, защото не станахме свидетели на разпродажби от страна на чужди инвеститори, търсещи намаление на рисковите си експозиции", отбеляза Димитров.

„Дори и решението на кредитната агенция Moody’s да намали рейтинга на Гърция с три нива не инспирира разпродажби в т.нар. „периферни страни” от еврозоната и на развиващите се пазари, което е предпоставка за нови повишения след преминаване на кризата, свързана с Либия“, добави портфолио мениджърът.

Борсата днес отчете оборот от 1,271 млн. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 1,257 млн. лв., търговията с облигации бе за 10 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 4 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Стара планина Холд (+0,5%) – 399 хил. лв., Химимпорт (-1%) - 213 хил. лв., Монбат (+0,7%) – 152 хил. лв. и София-БТ (+0,8%) – 149 хил. лв. При други 11 емисии оборотът бе между 10 и 83 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 53 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 30/19 а при 4 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Индустриален Капитал Холдинг (+6,3%), ЕМКА (+5,3%) и Биовет (+3,7%), а с най-голям спад са книжата на Унифарм (-5,7%) и ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (-2,7%).

От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40 най-силно поевтиняха ОЦК (-5%), Енемона (-3,8%) и КТБ (-2,8%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още