IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Баба Марта зачерви индексите на БФБ

Прибирането на печалби на борсата може да затвърди потенциала й, смята Иво Толев от Ултима Капитал Мениджмънт

15:53 | 01.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Баба Марта зачерви индексите на БФБ

Водещият индекс на борсата – SOFIX, загуби 1,4% в първата мартенска сесия до ниво от 443,81 пункта. Сделките с дружества от индекса съставляваха 59% от оборота на пазара на акции.

Ценово претегленият BG40 отстъпи с 0,6% до 131,25 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,9% до 358,02 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се понижи с 0,8% до 50,06 пункта.

„Честита Баба Марта на всички участници на БФБ! Днешният червен финал на борсата подчерта мартенския празник. Спадът донесе и радост, но на продаващите, които решиха да приберат реализираните печалби. Една или две сесии на „червено” не са нещо ненормално, особено след 3 месеца почти непрекъснат ръст“, заяви за Investor.bg Иво Толев*, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

„Така или иначе, потенциалът на БФБ си остава и евентуално временно охлаждане на интереса към покупки може да го затвърди. Показателни за повишения интерес са и оборотите, които наблюдаваме, особено при растящ тренд“, смята той.

“Тезата, че събитията в Либия влияят на родните индекси и затова има спадове, не е издържана. По-скоро ситуацията случайно съвпада с момента, в който повечето инвеститори на БФБ решиха да инкасират печалбите си, бързо натрупани през последните няколко месеца. Резкият обрат на тренда и силният ръст от миналия петък доказват, че събитията в Либия продължават да сеят неизвестност, но не и на БФБ”, отбелязва Толев.

“Повечето международни анализатори предвиждат съвсем скоро Кадафи да не е на власт. Разбира се, до настъпването на този момент пораженията, които, може да сътвори “Зеленият полковник”, са измерими преди всичко чрез цената на петрола и златото, допълнително подкрепяни от спекулантските интереси.
Евентуалният близък край на ерата “Кадафи” ще доведе до успокояване на стоковите пазари и изригване на капиталовите. Предвкусването на този (най-)очакван сценарий се забеляза в края на миналата седмица на американската и европейските борси, където инвеститорите във финансови инструменти бяха доста щедри”, коментира той.

Родната борса днес отчете оборот от 1,021 млн. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 983 хил. лв., търговията с облигации бе за 26 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 10 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Адванс Терафонд АДСИЦ (-2,6%) – 186 хил. лв., ПИБ (-0,8%) - 170 хил. лв., Трейс Груп (-0,7%) – 122 хил. лв. и ЦКБ (-3,2%) – 93 хил. лв. При още 13 емисии оборотът надхвърли 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 66 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 23/33, а при 10 от тях не бе отчетена промяна.

В последния ден от търговията с правата от увеличението на капитала на Инвестор.БГ бяха прехвърлени 35,6% от тях при средна цена от 0,5 ст. за брой. Така общият брой прехвърлени права достигна 50,6%. Аукционът за неизползваните права е на 14 март.

Днес бяха прехвърлени и над 200 хил. права от увеличението на ИХ България при средна цена от 0,4 ст. за брой.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Албена Инвест (+6,5%) и Тодоров АД (+6,5%), а с най-голям спад са книжата на Унифарм (-6,2%) и Фазерлес (-5,9%).

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 4
jamiemirror
преди 13 години
Така или иначе, потенциалът на БФБ си остава и евентуално временно охлаждане на интереса към покупки може да го затвърди. Показателни за повишения интерес са и оборотите, които наблюдаваме, особено при растящ тренд, смята той.......................Родната борса днес отчете оборот от 1,021 млн. лв. на регулиран пазарЗа тия ли обороти става дума? И за кой точно потенциал - че нещо много мъгляво звучи този израз :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още