IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корекцията при SOFIX надхвърли 5%

Текущият спад не се дължи на събитията в Либия, а по-скоро на прибиране на печалби, смята Благовест Крачев от Карол

15:01 | 24.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Корекцията при SOFIX надхвърли 5%

Водещият индекс на борсата – SOFIX, загуби 1,8% в днешната сесия до ниво от 426,77 пункта и вече губи 5,5% от началото на седмицата. Сделките с дружества от индекса съставляваха 63% от оборота на пазара на акции.

SOFIX се понижава неизменно през тази седмица, но за месеца все още е на плюс 7%, а от началото на годината е нараснал с 18%.

Ценово претегленият индекс BG40 спадна с 1,3% до 129,98 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 1% до 351 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, отстъпи с 0,7% до 48,04 пункта.

„Поредно понижение за борсовите индекси видяхме днес. Спадовете са най-вече при най-ликвидните акции, които регистрираха и най-големи ръстове през последните седмици - Трейс, ЦКБ, Химимпорт", заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

"Лично аз не отдавам текущия спад на събитията в Либия, поне за момента това не се отчита от активно търгуващите на българската борса. Причината е по-скоро прибиране на печалби, при което продавачите се увличат един след друг, виждайки падащите цени. Много пари бяха бързо изхарчени и е нужно да се генерират нови пари на пазара. Това може да отнеме време, но по-важното е, че поставихме основите на добро развитие занапред“, коментира той.

Борсата днес отчете оборот от 1,091 млн. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 1,040 млн. лв., търговията с облигации бе за 26 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 25 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Химимпорт (-5,9%) – 209 хил. лв., ЦКБ (-2,8%) - 134 хил. лв. и ПИБ (-1,1%) – 102 хил. лв. При още 15 емисии оборотът надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 70 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 20/42, а при 8 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Костенец-ХХИ (+32%), а с най-голям спад са книжата на Енергоремонт Холдинг (-30%).

От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40 най-много поскъпна Петрол (+4,5%), ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (+3,3%) и Биовет (+2,9%), а най-силно поевтиняха Мостстрой (-7,3%), Химимпорт (-5,9%) и ФНИ България АДСИЦ (-5,1%).

Жилищните компенсаторни записи и поименните компенсационни бонове са без изменение на нива от сътветно 23 ст. и 32 ст. за 1 лв. номинал.

Днес бяха прехвърлени 2 хил. права от увеличението на капитала на Инвестор.БГ при цена от 1,2 ст. за брой. Търговията продължава до 1 март, а аукционът за неизползваните права е на 14 март.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Cookie
преди 13 години
Добре се получи последните 2 дена. Утре ще видим. Хубав ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
dex
преди 13 години
Корекция се смята % от движението, не %-ното изменение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
unseen
преди 13 години
Пич продажбите от Бълбукбанк с малки бройки в края на сесията не ми приличат на прибиране на печалби .Сменете плочата .Време е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още