IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Софарма

Дружеството поскъпна с близо 12%, оглавявайки по седмичен ръст компаниите от водещия борсов индекс SOFIX

09:00 | 19.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Софарма

Книжата на Софарма АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Дружеството оглави по седмичен ръст (+11,8%) компаниите от водещия борсов индекс SOFIX, както и тези от BGTR30, и бе сред лидерите по оборот и брой сделки на БФБ.

През седмицата в 317 сделки на борсата бяха прехвърлени над 100 хил. акции на Софарма на стойност 475 хил. лв. при средна цена от 4,46 лв. за брой.

Търговията приключи на ниво от 4,61 лв., което се равнява на пазарна капитализация в размер на 608,5 млн. лв. Книжата на фармацевтичната компания поскъпват с 19% от началото на годината и с 16% за последните 12 месеца.

През януари Софарма реализира 13% ръст на продажбите си на годишна база, като увеличението на износа е 23%, а при продажбите на вътрешния пазар се отчита 6% намаление. През миналата година 70% от продажбите на компанията бяха насочени за износ.

"Положителният ръст на продажбите на чуждестранните пазари продължава и през януари, като се потвърдиха очакванията за увеличение на поръчките за руския пазар. През изминалия месец дружеството реализира двуцифрен ръст на традиционните си пазари като Русия и Украйна спрямо месец януари 2010", коментира Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма.

През 2010 продажбите на фармацевтичната компания се увеличиха с 11% до 228 млн. лв. и бе отчетен 21% ръст на печалбата до 40,7 млн. лв.

Само през четвъртото тримесечие на 2010 печалбата се увеличава със 76% на годишна база до 4,6 млн. лв. Продажбите през последната четвърт на годината са 59,4 млн. лв., като намаляват с 2,8% на годишна база.

През 2010 износът е представлявал 70% от продажбите, спрямо 65% през 2009. Ръстът на износа към Русия е 20%, а към Украйна - 28%. Ръстът на продажбите за Полша е 39%, а за Турция и Балканските страни - 47%.

Наскоро Софарма въведе нов производствен план, за да насити пазара с необходимите количества Деавит. Търсенето му се увеличи рязко, след като аналогът му бе изтеглен от българския пазар. Деавит съдържа витамин Д и се прилага като превенция срещу рахит при бебетата.

През изминалата седмица на БФБ отлично се представи и дъщерното Софарма Трейдинг АД, което поскъпна с 12,1%. Вчера дружеството обяви 24% ръст на продажбите си през януари на годишна база и печалба преди данъци за месеца в размер на 557 хил. лв.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.
 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още