IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прибиране на печалби прекъсна положителната серия на БФБ

Очаквам през следващите дни по-висока волатилност и покачващ се оборот, коментира за Investor.bg Красимир Йорданов от ДСК Асет Мениджмънт

14:51 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Прибиране на печалби прекъсна положителната серия на БФБ

Водещият индекс на борсата – SOFIX, отстъпи с 0,6% в днешната сесия до 448,90 пункта. Сделките с дружества от индекса съставляваха 56% от оборота на пазара на акции.

Така бе прекъсната серията от седем поредни повишения за SOFIX, през която той се повиши с 10,8%. Индексът расте с 4,7% от началото на седмицата, с 12,7% от началото на месеца и с 23,9% от началото на годината.

Широкият индекс BG40 спадна с 1,1% до 133,03 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,8% до 362,96 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 1% до 49,13 пункта.

„И днес търговията на БФБ бе динамична, като оборотите отново запазиха високите си равнища“, заяви за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

„Прибиране на печалби от страна на борсовите участници натисна основните борсови индекси в средата на сесията, но впоследствие последните намериха подкрепа от страна на „бичи” настроените инвеститори. Очаквам през следващите дни волатилността на БФБ да е по-висока от средната, а оборотът да се покачва, вследствие на навлизане на свежи пари на пазара“, коментира той.

„Чисто фундаментално, важен фактор за по-нататъшен ръст на цените на акциите в средносрочен план ще бъдат евентуални новини от страна на публичните компании за инвестиции в увеличаване на капацитет и подобряване на ефективността, тъй като част от тях достигнаха справедливата си стойност“, посочва портфолио мениджърът.

Борсата днес отчете оборот от 3,002 млн. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 1,671 млн. лв., търговията с облигации бе на стойност 1,306 млн. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 24 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха Еврохолд (-0,6%) – 273 хил. лв., ПИБ (-0,9%) – 250 хил. лв., Химимпорт-привилегировани (+0,6%) – 201 хил. лв. и ФНИ България АДСИЦ (+1,4%) – 159 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 75 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 24/44, а при 7 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Костенец-ХХИ (+14,6%) и Албена (+5,7%), а с най-голям спад са книжата на Метизи (-6,2%).

От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40 най-много поскъпнаха Петрол (+11%) и Полимери (+10%), а най-силно поевтиняха Мостстрой (-8,6%), Алкомет (-4,2%) и Каолин (-4%).

Компенсаторните записи са без промяна на ниво от 25 ст. за 1 лв. номинал, поименните компенсационни бонове се повишават с 3,5% до 30 ст., а жилищните компенсаторни записи отстъпват с 0,4% до 23 ст.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още