IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апетитът за риск на БФБ надделява над прибирането на печалби

Продължава възходящото движение при Индустриален Капитал Холдинг и Хидравлични елементи и системи, които днес скочиха съответно с 10% и 9%

15:16 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Апетитът за риск на БФБ надделява над прибирането на печалби

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 1,1% в днешната сесия до 426,60 пункта и по този начин излезе на плюс за седмицата (+0,5%), преодолявайки корекцията от понеделник (-4%).

От началото на месеца SOFIX нараства със 7%, а от началото на годината – с 18%. Сделките с дружества от индекса днес съставляваха 63% от оборота на пазара на акции.

Широкият BG40 е на практика без промяна на ниво от 130,11 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,7% до 353,89 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, отстъпи с 0,5% до 47,46 пункта.

„Набралата инерция БФБ едва ли ще поднесе изненади и в следващите няколко сесии. Въпреки че има нагласи за консолидация или дори корекция на пазара, изостреният апетит за риск засега успешно преодолява повишения интерес за прибиране на печалби“, заяви за Investor.bg Олга Йорданова*, фонд мениджър в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

„В краткосрочен план не изключвам около тази точка на пресичане на пазарните интереси да се формира по-волатилна търговия с неравномерни колебания около достигнатите ценови равнища. Разбира се, всеки по-динамичен сценарий е добре дошъл за пазара ни и би бил приветстван от спекулантите. В по-дългосрочен аспект движенията вероятно ще се диктуват от натрупаната критична маса очаквания за по-траен позитивен тренд на БФБ“, коментира тя.

Борсата днес отчете оборот от 6,782 млн. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 1,619 млн. лв., търговията с облигации бе на стойност 5,114 млн. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 47 хил. лв.

Днес бяха прехвърлени 36% от облигациите на Хелт енд уелнес АДСИЦ по номинал за сумата от 4,89 млн. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха ЦКБ (-0,3%) – 511 хил. лв., БАКБ (+3,3%) – 222 хил. лв., Тодоров АД (-11,7%) – 125 хил. лв. и Трейс Груп (+2,7%) – 122 хил. лв. При още 19 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 85 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 42/32, а при 11 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Индустриален Капитал Холдинг (+9,9%) и Хидравлични елементи и системи (+8,7%), а с най-голям спад са книжата на Тодоров АД (-11,7%).

През последните две седмици акциите на Индустриален Капитал Холдинг скачат с 25%, а тези на Хидравлични елементи и системи растат с 11% от началото на тази. В същото време пазарната капитализация на Тодоров АД за последния близо месеца спада наполовина.

От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40, най-много, освен Индустриален Капитал Холдинг, поскъпнаха Алкомет (+4,9%), Синергон (+4,7%) и Монбат (+3,8%), а най-силно поевтиняха ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (-4,4%), Холдинг Пътища (-3,3%) и Неохим (-2,9%).

Вчера КФН потвърди проспекта на Монбат за търговия на европейски пазари, като предстои дружеството да вземе конкретно решение за избор на съответен регулиран пазар.

Компенсаторните записи отстъпиха с 0,4% до 25,6 ст. за 1 лв. номинал, жилищните компенсаторни записи спаднаха с 4% до 24 ст., а поименните компенсационни бонове се понижиха с 3,2% до ниво от 30 ст.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още