IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aкциите на БФБ отново поеха нагоре след вчерашното прибиране на печалби

Докато вчера нямаше нито една поскъпваща компания от SOFIX, то днес нямаше нито една поевтиняваща

15:00 | 08.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Aкциите на БФБ отново поеха нагоре след вчерашното прибиране на печалби

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се възстанови отчасти от вчерашната корекция (-4%), след като в днешната сесия се покачи с 2,4%, намалявайки загубата от началото на седмицата до 1,7%.

Както вчера нямаше нито едно поскъпваща компания от индекса, така днес нямаше нито една поевтиняваща.

От началото на месеца SOFIX нараства с 5%, а от началото на годината – с 15%. Сделките с дружества от индекса днес съставляваха 52% от оборота на пазара на акции.

Широкият BG40 отстъпи с 0,5% до 127,75 пункта, равнопретегленият BGTR30 се повиши с 1,4% до 347,83 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, прибави 1,3% до 47,37 пункта.

„От началото на годината настроението на БФБ-София се подобри значително. Естествено, бяхме свидетели на няколко дни прибиране на печалби, но като цяло тенденцията е възходяща", коментира за Investor.bg Развигор Христов*, инвестиционен консултант в ПОД Бъдеще.

"Последните две години, при започналото възстановяване на световните пазари, фондовата ни борса изостана значително, като логичното обяснение е много ниската й ликвидност. Разбира се, при продължилия позитивизъм в света е нормално да се обърне внимание и на нисколиквидните пазари, в това число и България“, посочва той.

Борсата днес отчете оборот от 1,149 млн. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 1,118 млн. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 31 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Агрия груп холдинг (+0,2%) – 226 хил. лв., ЦКБ (+5,3%) – 166 хил. лв., Химимпорт (+4,7%) – 162 хил. лв. и Хидравлични елементи и системи (+1,7%) – 97 хил. лв. При други 13 емисии търговията бе между 10 и 50 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 76 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 40/26, а при 10 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Костенец-ХХИ (+10,2%), Арома (+9,4%) и Синергон (+9%), а с най-голям спад са книжата на Инвестор.БГ (-10,9%).

От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40, най-много поскъпнаха Синергон (+9%), ЦКБ (+5,3%) и Еврохолд (+5,2%), а най-силно поевтиняха Мостстрой (-10,8%), Полимери (-6%) и КТБ (-4%).

Компенсаторните записи са без изменение на ниво от 25,1 ст. за 1 лв. номинал, жилищните компенсаторни записи се повишиха с 3,3% до 25,3 ст., а поименните компенсационни бонове отстъпиха с 0,3% до 31,9 ст.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
jamiemirror
преди 13 години
""Последните две години, при започналото възстановяване на световните пазари, фондовата ни борса изостана значително, като логичното обяснение е много ниската й ликвидност. Разбира се, при продължилия позитивизъм в света е нормално да се обърне внимание и на нисколиквидните пазари, в това число и България, посочва той."Думи нямам - за всеки едър инвеститор ликвидността не е проблем защото може да придобие пакети на извънборсов пазар.Виж - за измами ако става дума, непрозрачност и национализация - това вече е "логична" причина.Колкото до това дали е нормално да се обърне внимание на БФБ след позитивните вълни по света - да си зададем въпроса с какво БФБ превъзхожда някоя друга световна борса, че да заслужава рисковете от инвестиции на нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още